Zločin još nekažnjen

Služen pomen srpskim žrtvama u Čemernu kod Ilijaša

  • 10.06.2018. 19:45

Ni poslije 26 godina od stravičnog masakra nad srpskim življem, u ilijaškom selu Čemerno, sjećanja ne blijede.

Za samo jedan dan ugašene su brojne familije, a njihova ognjišta spaljena do temelja. Ni djeca, ni žene nisu bili pošteđeni. Od Damjanovića su ostali samo oni koji se tog dana nisu zatekli u selu. 

"Oni su njih zarobljene pobili, nije to bilo u nekoj borbi. Imam svjedoke koji su to vidjeli, to je jedno, a drugo, samo neka mi neko kaže u ovom ratu gdje je deset žena ubijeno, ako igdje ima da se u ovom ratu to desilo", govori Jovan Damjanović.

"Nema šta nisu radili s njima, Milana Damjanovića dvije djevojke, u kući ih našli, nema šta nisu radili s njima, u Zdravana Damnjanovića, nos, oči rezali i Miri Pantiću", kaže Žarko Trifković.

Pravosuđe BiH godinama nije reagovalo na ova svjedočenja. MUP RS, još 2007, podnio je dopunjenu krivičnu prijavu sa dokazima i imenima 15 Bošnjaka osumnjičenih za zločin u Čemernu. Početkom godine Sud BiH potvrdio je optužnicu za 11 lica.

"Pozivam stanovništvo ovog sela koje je izbjeglo, koji znaju ljude, koji su procesuirani i koji nisu, da dođu na sud da daju svoje izjave kako bi to bilo kompletno, da se stvarno kazni onaj koji je učinio zločin na ovom mjestu", kaže Veljko Lazić, zamjenik predsjednika Republičke organizacije zarobljenih i poginulih boraca RS. 

Osumnjičeni, pripadnici ratnog MUP-a RBiH, u četvrtak 14. juna, prvi put sješće na optuženičke klupe. Tužilaštvo BiH stavlja im na teret planirano ubistvo srpskih civila u selu Čemerno, uključujući i zarobljene pripadnike Vojske RS koji su položili oružje.