Нови Београд

Шок у основној школи: Наставницу и другарице монтирали на сцене из филмова за одрасле!

  • Извор: Блиц
  • 22.11.2023. 08:56

Након што је група дјечака старијих разреда основне школе у близини Фонтане у Новом Београду злоупотребила фотографије једне наставнице и својих вршњакиња и направила непримјерене фотомонтаже, тако што су на њихова лица залијепили по*нографске садржаје, отворила су се питања колико уопште родитељи имају надзор над својом дјецом, али и да ли потез дјеце може касније проузроковати неке друге проблеме.

Та ситуација и тренд да дјеца у нижем узрасту већ гледају порнографске садржаје је сама по себи отворила двије тезе - да нема контроле од стране родитеља и да разне експлиците сцене збуне и застраше дијете и да касније постави стандарде о сексуалности које неће моћи да интегрише у свој лични живот.

Породични психотерапеут, доцент доктор Вера Деспотовић сматра да би родитељи требало да буду укључени у то шта дијете прати, те да са својом дјецом разговарају уопштено о сексуалности. Потребно је да се родитељи више укључе у то шта дијете прати на интернету.

Kад то прате, шта ли још гледају на мрежама

Др Деспотовићева је рекла да ако дјеца прате по*но садржаје, "ко зна шта све још друго прате", те да то упућује на бригу колико су дјеца заштићена преко интернета.

Јутарње навике које вам могу помоћи код губитка килограма

Јутарње навике које вам могу помоћи код губитка килограма

- То је велико питање на које би родитељи требало више да обрате пажњу. Иако су дјеца можда дигитално писменија, како да буду у контакту са њима, да имају надзор шта прате и који су садржаји у који се они укључују - савјетује она.

Према њеном мишљењу, таква ситуација није од стране родитеља адекватно постављена, али и каже да се често дешава да када родитељи дођу на терапију, кажу "Не знам шта он тамо ради, завуче се у собу и проведе шест сати на интернету, а мени је то све непознаница".

- И онда шта се дешава? Ако дијете проведе шест сати само, може свашта да истражује. Мислим да родитељи треба да се укључују и мало да се описмене у смислу да овладају неким основним садржајима, како би могли да прате шта њихова дјеца раде, али и да комуницирају о томе са њима - поручује др Деспотовић.

Гледање по*нографских садржаја у раном узрасту може да проузрокује и касније проблеме, као што су превелика очекивања од саме се*суалне активности.

Српска пјевачица прву брачну ноћ провела сама: Он је остао с мојом кумом

Српска пјевачица прву брачну ноћ провела сама: Он је остао с мојом кумом

- Kада дијете са 12 или 13 година почне да гледа порно садржаје, види разне експлиците сцене које њега могу да збуне или застраше, да постави стандарде о сексуалности које касније неће моћи да интегрише у свој лични живот - наглашава др Деспотовић. Велики проблем види и у томе што су теме о сексуалности и даље табуизиране у породицама и да родитељи о томе не разговарају са дјететом.

Родитељи више да се укључе у активности дјетета

- Онда дијете оде и све то гледа и сматра да су то неки стандарди које треба да испуни. Kада крену да буду сексуално активни, имају разне дилеме и контроверзе између онога шта су видјели на интернету и онога шта се њима стварно дешава у животу. А нису имали ситуацију да могу са неким одраслим у кога имају повјерења о томе попричају и разријеше дилеме - каже др Деспотовић.

Све то, како наглашава, може да има велике посљедице на дјецу, али и да "некада млади касније имају страхове да уђу у сексуални однос зато што сматрају да им је то недостижно и да је то једини вид се*суалног општења".

Најчешћи здравствени проблеми након 60. године живота

Најчешћи здравствени проблеми након 60. године живота

Још један проблем који се може појавити због гледања порнографског садржаја у раном добу је и сексуално насиље преко дигиталних платформи, које је доста изражено.

- Дјеца могу да уђу у ту мрежу и разни профили да им се представе у смислу да желе комуникацију. То крене безазлено, али могу да их увуку у неке акције које нису потпуно одговарајуће за њихов узраст или интеракције које ће бити сексуалне природе са неким непознатим људима - упозорава др Деспотовић.

Додаје и да није искључена ни ситуација да на интернету старији мушкарци успоставе везу са младом дјецом, да се представе као њихови вршњаци "и онда их некако увуку у све то, нарочито дјецу којој је потребна пажња".

- Важно је да родитељи на то скрену пажњу својој дјеци, да о томе разговарају. Али не само о сексуалној злоупотреби, већ у принципу о сексуалности - наглашава она.

Разговарати са дјецом

Без обзира на то што дјеца сада на интернету могу да виде разне експлицитне ствари, секс је и даље табу тема у нашој култури.

- Замислите како је то збуњујуће за дијете, између ове тајне и тог табуа и тога што они тамо виде. Зато мислим да је најважније да родитељи почну да причају о томе - поручује др Давидовић.

Збуњујуће је за дијете гледати нешто, а не знати како је у стварном животу

Оно о чему би требало да разговарају са дјецом су и хормонске промјене које се дешавају у пубертету, добијање менструације, први контакти у партнерским односима, питање сексуалности, заштите... Такође, др Давидовић наглашава да је од великог значаја разговарати о томе како да дјеца поставе границе уколико им нешто не одговара.

Школа реаговала у складу са правилима

Поводом случаја злоупотребе фотографије наставнице и вршњакиња, школа је одмах реаговала и спровела дисциплински поступак. За сада није познато ког су узраста дјечаци који су то урадили, а директор школе Иван Ћирић је рекао за Телеграф да су ученици признали шта су учинили, да су кажњени двојком из владања код наставничког вијећа, те да ће бити спроведене и васпитно-дисциплинске мјере - појачан рад са разредним старешином, психологом и педагогом.

- Испоштован је комплетан дисциплински поступак. Разговарало се с родитељима, с дјецом, с оштећенима, упознато је Наставничко вијеће и све институције које се у таквим ситуацијама обавјештавају - објашњава директор Ћирић.

Хрватица покушала да побјегне са лажним бх. документима

Хрватица покушала да побјегне са лажним бх. документима

- Спријечили смо даље ширење материјала и он је обрисан. Дјеца су признала грешку, родитељи такође, сви су били свјесни шта је и како урађено - додаје директор.

Пошто се све догодило ван школе, у слободно вријеме ученика, директор је апеловао на родитеље да поведу рачуна о томе којим садржајима дјеца приступају на интернету.

Пратите нас и путем Вибера