Превентица

Шта су показали систематски прегледи будућих првачића у Српској

  • Извор: Независне
  • 08.04.2024. 07:08

Превентивни прегледи будућих првачића пред полазак у школу у Републици Српској показују да је ова генерација мало боља у односу на раније, казали су саговорници Независних новина, али истичу да је и даље примјетан проблем са говором, као и са лошим држањем, али и видом.

Боса Ђајић, шефица специјалистичких амбуланти из педијатрије у Дому здравља Бањалука, казала је у разговору за "Независне новине" да су у овој здравственој установи до сада прегледали око 800 будућих првачића.

"Нисмо примијетили неко одступање у односу на раније године, па тако и ове године имамо малишане које имају сметње у говору, сметње у виду, гојазност, лоше држање", казала је Ђајићева.

Додала је да ове године имају мање д‌јеца која имају неусклађено понашање са ситуацијом у односу на раније године.

"Родитељи су се мало више освијестили и раде више са д‌јецом, у смислу да д‌јеци мање допуштају да користе телефоне, екране", казала је Ђајићева.

Истакла је да јој се ова генерација будућих школараца за нијансу боља него раније, те додала да јој се чини да све то иде у бољем смјеру.

Према њеним ријечима, ове године је мање будућих школараца било на прегледима, управо зато, како каже Ђајићева, што су се људи одселили.

"То је оно што ми је најпогубније у цијелој овој ситуацији, да су д‌јеца рођена овд‌је, регистрована, али у овом предшколском периоду, односно сад кад треба да крену у школу, одселили су се", казала је Ђајићева.

У Дому здравља Бијељина казали су да је до сада укупно прегледано 745 д‌јеце.

"Слично као и претходних година, примјетан је велики проценат д‌јеце која неправилно изговарају поједина слова и гласове, а најчешће су то гласови р, ч, ж, л, ш. Такође, имамо значајан број д‌јеце са ослабљеним видом, те д‌јеце са неправилним држањем, почетним деформитетима кичме, стопала", казао је Зоран Василић, начелник Центра за промоцију здравља и превенцију болести Дома здравља Бијељина.

Додао је да је препорука за родитеље д‌јеце са неадекватним изговором слогова да се консултују са логопедом и уз њихове савјете да раде вјежбе изговора код куће са својом д‌јецом.

"Дјеци код које је примијећен ослабљен вид дата је препорука за преглед код офталмолога и због детаљније дијагностике и евентуалне корекције вида, док смо д‌јеци са примијећеним проблемима са постуралношћу савјетовали преглед код физијатра и вјежбе за поправљање става и држања које могу радити код куће кроз игру", казао је Василић.

Како је за "Независне новине" истакла Мира Цвијановић, логопед Дома здравља у Добоју, ове године је ситуација мало боља него годину дана раније, те је систематски преглед урађен код 298 будућих ђака.

"Прошле године је од укупног броја ђака првака за 65,3 одсто био препоручен логопедски третман, док је ове године за два одсто мање ђака препоручена посјета логопеду", казала је Цвијановићева.

Истакла је да у предшколском узрасту углавном раде само брзи тест, односно тријажни артикулациони тест и он испитује само одступање у изговору гласова.

"Велики број д‌јеце доста времена проводи крај екрана, телефона, али им мањка интеракције", казала је Цвијановићева.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.