Обичаји

Шта треба да урадите са свијећом након славе?

  • Извор: Новости.рс
  • 30.10.2023. 22:52

Почела је сезона слава, а као и сваке године вјерници воде расправе око неких основних правила.

Наиме, многи имају дилему шта би требало да ураде са славском свијећом када дан славе прође. Осим тога не знају на који начин би требало угасити свијећу, да ли на уобичајен начин или постоји одређено правило које би требало поштовати како „не би наљутили свеца”.

Издато упозорење због вјетра

Издато упозорење због вјетра

Најбоље је да славска свијећа буде од правог воска, јер се он спорије и равномјерно топи. Дужина свијеће зависи од материјалних могућности домаћина, а најчешће у црквеним продавницама нуде оне од 50 до 60 центиметара.

Свијећу можете да украсите папирним украсом, који је уједно и заштита да восак не падне на столњак. Посљедњих деценија обичај је да се на свијећу залијепи сличица свеца заштитника.

Обичаји налажу да домаћин упали славску свијећу непосредно пред резање колача. Прије него што то учини, требало би да се прекрсти, помоли, помене Бога и свеца којег слави, пољуби свијећу и онда је упали.

Отворио очев гроб да сахрани мајку, па се шокирао

Отворио очев гроб да сахрани мајку, па се шокирао

Славска свијећа требало би да гори током цијелог дана. Када домаћин жели да је угаси, требало би да се прекрсти, узме чашу са вином, из ње захвати мало вина и сипа уз фитиљ свијеће. Вино ће лагано угасити свијећу.

Многе домаћице послије обиљежавања славе одлажу славску свијећу у фиоку и пале је приликом заједничких породичних молитви током године. Друге, пак, чувају свијећу и пре наредне славе носе је у цркву и пале пре литургије. Оба обичаја су исправна.

Славску свијећу, можете, такође палити и када свештеник буде долазио у дом да свети водицу пред Ускрс, али и када вам наиђу тешки тренуци у животу, па желите да се помолите свом свецу заштитнику и пронађете душевни мир.

Тајм: Украјински генерали одбијају наредбе Зеленског

Тајм: Украјински генерали одбијају наредбе Зеленског


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: