Траје 40 дана

Свештеник савјетује: Ево шта да урадите уколико се омрсите током поста

  • 29.11.2023. 15:17

Почео је Божићни пост који траје 40 дана, односно до 7. јануара. Да ли уколико постимо, то значи да само треба да се уздржавамо од мрсне хране, или је ово вријеме када треба да мијењамо себе?

Од тога шта смијемо да једемо, до тога на који начин да очистимо своју душу и ослободимо се од грешних мисли открио је отац Владимир Пекић, свештеник цркве Светог Марка.

Како се правило пости Божићни пост - свештеник објаснио

Како се правило пости Божићни пост - свештеник објаснио

– Пост јесте дубљи чин. И ако погледамо, можемо да кажемо да је пост заправо начин живота који практикује хришћани. То значи да се кроз пост ми уздржавамо, контролишемо све своје потребе, своје нагоне, своје прохтјеве и каналишемо их на тај начин што ћемо увијек тај пост везивати за молитву, за нашу потребу да се обраћамо Богу. Наравно, та заједница подразумијева не само нашу везу са Богом, коју остварујемо кроз хришћански живот, најприје кроз молитву, кроз литургију и причешће, него и кроз наш однос са људима око нас, са најприје нашим ближњима, у нашем најнепосреднијем окружењу, а онда и људима које срећемо у току дана без обзира да ли смо са њима некад у добрим или мало лошим или хладним односима. Тако да можемо да кажемо да је пост једна врста сталне будности над сопственом душом и сопственим постојањем – каже отац Владимир.

Шта ако се омрсите?

Отац Владимир савјетује и шта урадити уколико се омрсите током поста.

– Па наставити да постите. Није то никакав проблем. То исто људи треба да имају на уму. Тиме што ћемо случајно, па некад можда и намјерно прекршити пост, не треба то да користимо као изговор да прекршимо, да прекинемо. Без обзира на то, наставићемо да постимо. То се може и тумачити као неко искушење. Можемо тако да кажемо да је једна врста искушења, али заправо искушења су у принципу добра ствар јер ми кроз искушења најчешће долазимо до некаквог сазнања шта је то што је садржај унутра наших неких осјећаја, мисли, размишљања, а да прије тога нисмо били свјесни – савјетује отац Владимир, преноси Жена Блиц.

Ево како да препознате покварену рибу: Омиљени оброк током поста

Ево како да препознате покварену рибу: Омиљени оброк током поста

Пост је један вид духовне и тјелесне припреме за радост великог празника.

– То је мотив поста и да сви заједно будемо подршка једни другима као хришћани, да то не буде само мој лични напор. Ми ћемо се у току поста свако од нас негдје оријентисати спрам својих прохтјева, могућности и тако даље. Неко ће строже да пости, неко ће блаже да пости, неко ће да пости једну, двије, три недјеље. Треба да процијенимо неку нашу ситуацију и пост нам служи врло често да кроз њега процијенимо наше духовно стање. Чак и ако оно није сјајно, то је добро јер нам је боље и вјерујемо. Али је свакако почетак рада на себи, ако до сада нисмо – рекао је отац Владимир.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.