ATV

UKC

Svi pacijenti na intenzivnoj njezi životno ugroženi

 • Izvor: ATV
 • 10.11.2021. 19:25

Broj registrovanih slučajeva oboljelih od virusa korona konstantno se povećava. Šta je prethodilo tome, govori za ATV Slavica Zeljković, načelnik Urgentnog centra UKC-a Republike Srpske.

"Mali broj vakcinisanih i nepoštovanje mjera, bilo je i očekivano. Mislili smo da će to doći s jeseni, međutim već u avgustu smo počeli registrovati visoke brojke", kaže Zeljković.

Svi pacijenti na intenzivnoj njezi su na respiratoru. Oni imaju teške upale i oštećenja pluća. Svi su životno ugroženi i njihova prognoza je neizvjesna.

"Počeli smo prvo vakcinaciju zdravstvenih radnika i građana starijih od 65 godina, tako da su oni zbog same prirodi svoje bolesti bili i prvi u prilici da se vakcinišu. Međutim građani mlađe životne dobi su i dalje u uvjerenju da ukoliko dobiju koronu, to neće biti teška klinička slika. Imamo pacijenata koji prolaze sa lakšom kliničkom slikom, međutim, bez obzira na životnu dob i to što je pacijent bio zdrav do sada, stvori se teška upala pluća", kaže Zeljković.

Povodom savjeta da se građani ne vakcinišu, Zeljković poručuje da svi treba da potraže savjet od ljekara, i to od ljekara koji se bave prevencijom i liječenjem ove bolesti. Ona dodaje da nijedan ljekar koji je bio u kovid ambulantama neće preporučiti izbjegavanje vakcine.


 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija: Prevrtljivo srce (12+)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  Putopisna avantura sa našim Robertom Dacešinom._x000D_

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.