Najduža obdanica

Tačno u 12 časova i sedam minuta počinje leto

  • 21.06.2018. 07:31

Ljeto na sjevernoj zemljinoj hemisferi zvanično počinje danas u 12 časova i sedam minuta, dok na južnoj zemljinoj hemisferi u isto vrijeme počinje zima. Na dan početka ljeta obdanica je najduža, a noć najkraća.

Kako je Sunce u Beogradu izašlo u četiri časa i 52 minuta, a zaćiće u 20 časova i 27 minuta, obdanica će trajati 15 časova i 35 minuta, a noć svega osam časova i 25 minuta, saopštilo je Astronomsko društvo "Ruđer Bošković".

Nasuprot uobičajenom mišljenju da je leti Zemlja najbliža Suncu, ona je tada najdalja od njega i u tzv. afelu će biti 6. jula u 18 časova i 46 minuta. 

Za stanovnike sjeverne Zemljine polulopte ljeto počinje u onom trenutku kada je pravac sjevernog dela Zemljine ose najbliži Suncu. Toga dana visina Sunca u podne je najveća tokom godine. 

U istom trenutku za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima. Ali ni tamo nije pretežno hladno zbog velikog udaljavanja od Sunca, već zbog toga što je tog trenutka južni nebeski pol najudaljeniji od Sunca. 

Zato Sunce u podne tog dana dostiže najmanju moguću visinu tokom godine. Naravno da hladnoći doprinosi najkraća obdanica, a tek je na trećem mejstu po uticaju i pomenuto najviše udaljenje Zemlje od Sunca, objašnjavaju iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković".

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.