Istraživanje

Tinejdžeri najosjetljivija grupa na internetu

  • 10.11.2022. 18:44

Jedan profil na Instagramu digao je na noge dobojski srednjoškolski centar. Služio je za ismijavanje učenika te škole. Pedagogu je sve pijavio učenik čiji je drug bio jedna od meta.

"Nijedan apsolutno nijedan komentar nije bio pozitivan ne samo za tog učenika nego koja god fotografija se pojavila služila je za ismijavanje i mi smo reagovali u tom smislu, zato što su bila fotografisana djeca ovdje u zgradi srednjoškolskog centra", kaže Miroslava Jerinić Đukić, pedagog.

A komentari u virtuelnom, važniji su im od onih u stvarnom svijetu. Mnogi srednjoškolci negativne komentare teško podnose. 

Na zlurade komentare i internet nasilje psebno su osjetljivi tinejdžeri. Zato je potrebno djelovanje ne samo škole, nego i roditelja i struke kao bi ih zaštitili od interent nasilja.

Smatram da kao  roditelj i kao prosvjetni radnik da trebamo ići što ranije, čak a se spustimo na nivo osnovnih škola, završnih razreda onovnih škola", kaže Tijana Vasiljević Stokić , direktor Ekonomske škole Doboj.

Kreiranje lažnih profila i slanje lažnih poruka, tajno fotografisanje, najčešći su vidovi nasilja na interentu, kažu u policiji.

Apeluju na prevenciju. Podsjećaju da mlađi od 13 godina ne bi smjeli da koriste aplikaije ni platforme,  ali oni često lažu godine kako bi im pristupili. 



Тагови: