U danima posta izuzetno traženi

U Gnionici svi pričaju o šampinjonima

  • Извор: АТВ
  • 05.04.2023. 19:31

U danima posta šampinjoni traženiji nego ikada. Odlično to zna Mladen Vuković, ekonomista, koji se okrenuo poljoprivredi. U deset komora u Gnionici kod Vukosavlja i pet u Modriči mjesečno proizvede od 6 do 7 tona šampinjona.

"Najpogodiniji su periodi jesen i proljeće, ali najveća potražnja je zimi u danima posta. Velike su potražnje i ljeti, ali veliki broj proizvođača ne proizvodi ljeti, a i mi pravimo pauzu kako bi odmorili i sebe, i prostore i komore", kaže Mladen Vuković.

Zato se ovaj period godine maksimalno koristi. Vremenske prilike idu im na ruku. Sve što proizvedu, odmah i rasprodaju. 

A branje, sortiranje, pakovanje, i niz drugih poslova – sve to sa Mladenom rade žene iz sela. Zaposlio ih je i sa njima podijelio znanje. Neke su i započele i vlastitu proizvodnju. 

"Da ja radim uporedo i kod sebe i ovdje. On cak i uzme od mene gljivu i prodaje dalje, sarađujemo zajedno. (REZ) Ja ovaj posao radim vec sest godina", kaže Nikolina Nikolić, proizvođač.

"Ovo je posao na koji ti nikad nije mrsko ići. Da kažeš ujutro ustao sam, a ne ide mi se. Meni se uvijek ide na psoao, ja bih uvijek isla. Opusta me, to mi je kao neki lijek", kaže Milanka Nikolić, mještanin Gnionice.

Proizvođači ponosni i na činjenicu, kažu, da u posljednjih deset godina nema uvoza svježih šampinjona u BH. Sve to zahvaljujući procvatu domaće proizvodnje ovih gljiva.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?