"Девета димензија"

У припреми стрип о животу најмлађег одликованог борца ВРС Споменка Гостића

  • Извор: Независне
  • 18.12.2023. 14:31

Живот најмлађег одликованог борца ВРС Споменка Гостића три деценије након његове погибије добиће своје стрип-издање, најављено је на промоцији два нова издања Удружења аутора и обожавалаца стрипа "Девета димензија" из Бањалуке.

''Сценарио је написао Никола Видачковић из Бањалуке, Предраг Иконић из Источног Сарајева ради оловку, а ја туш. Десет табли сам истуширао и то је потпуно готово. Пеђа је нацртао још десет, 44-45 табли има тај стрип. Очекујемо га можда негдје на пролеће, зависи све од мојих обавеза, пошто тренутно радим још један стрип'', казао је Здравко Кнежевић, стрип-цртач из Прњавора.

Гостић је рођен у августу 1978, живио је у Горњем Улишњаку код Маглаја, а погинуо у засеоку Јовићи 20. марта 1993. након пада гранате на војне положаје.

Споменкова мајка умрла је у прољеће 1992, а пошто их је отац раније напустио, дјечак је остао да живи с ујацима и баком, која је погинула одмах на почетку рата.

Био је радознали дјечак којег нико није могао да одвоји од војних положаја.

У Добоју осим бисте у порти Храма Рођења Пресвете Богородице на Споменка подсјећа и мурал на стамбеном објекту у насељу Стари град.

''Добили смо добар сценарио. Сценарио није политички, стрип је заиста добро осмишљен, ради се баш о биографији тог дјетета које је било понукано да оде у рат и ја радим са задовољством. Мислим да ће одзив читалаца бити добар и да ће стрип наићи на пријем код младих људи. Наш неки први план је био да то буде у марту када буде годишњица, међутим нећемо стићи до тог периода. Можда ћемо у марту са оним што будемо имали изаћи горе на гробље, а онда ћемо стрип промовисати када буде готов у потпуности'', рекао је Кнежевић, пренијеле су Независне новине.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)