Знатно већи

У Српској на пракси код послодаваца више од 4.000 ученика

  • Извор: Независне
  • 23.01.2024. 07:18

Број ученика на практичној настави код послодаваца знатно је повећан током ове школске године, па тако знање из прве руке стичу 4.382 ученика средњих стручних и техничких школа код више од 1.000 послодаваца широм Републике Српске.

Да је број ученика на практичној настави знатно већи потврдили су за "Независне новине" у Министарству просвјете и културе Републике Српске, гдје су истакли да су 2019. године тај вид наставе похађала само 372 ученика, док је искуство код послодаваца у 2022. години стицало 3.616 ученика.

Жељка Стојичић, министарка просвјете и културе, истакла је да је прописано да се најмање четвртина од укупног обима часова практичне наставе може реализовати код послодавца, али и да је закон омогућио да се у склопу дуалног система образовања практична настава може у цијелости одвијати код послодавца уз накнаду и менторство.

Милуновић: Српска имала економске изазове у прошлој години, али их је успјешно пребродила

Милуновић: Српска имала економске изазове у прошлој години, али их је успјешно пребродила

"Актуелни обухват ученика практичном наставом код послодаваца представља значајан показатељ да пословна заједница све више препознаје предности које пружа сарадња са средњим стручним и техничким школама, као и чињеница да су ученици који похађају практичну наставу код послодаваца спремнији и конкурентнији на тржишту рада", рекла је Стојичићева за "Независне новине".

Она је додала да у будућности очекују и повећање заинтересованости послодаваца за организовање плаћене практичне наставе за ученике средњих школа, јер је дошло до измјена Закона о порезу на доходак, а што представља олакшање послодавцима.

"Измјене у закону су инициране с циљем повећања обухвата ученика који похађају плаћену практичну наставу код послодавца, али и због стицања и развијања нових знања и вјештина кроз практичан рад у реалном окружењу", рекла је она.

Вулин: Суде сваком Србину који каже истину о Рачку

Вулин: Суде сваком Србину који каже истину о Рачку

Да је ситуација сада боља истакао је и Бојан Бакал, директор бањалучке Пољопривредне школе, додајући да су послодавци сада више заинтересовани за ученичку праксу.

"Прије сте послодавце морали молити да ученици иду на праксу, а сада је обрнута ситуација гдје су послодавци ти који раде иницијативу ка школама да ученици долазе на практичну наставу и да их они оспособљавају за даљи рад, односно да граде себи радника на неки начин", рекао је Бакал за "Независне новине".

Како је навео, многи ученици су управо добили стално запослење након образовања код послодаваца код којих су обављали праксу.

Такође, додао је да они континуирано раде на улагању у кабинете практичне наставе.

"Наш циљ јесте образовање ученика за реални сектор, односно да их што више и што боље оспособимо по завршетку школе да буду самостални за свој рад", каже он.

Шта су грађани Српске поручили британском амбасадору?

Шта су грађани Српске поручили британском амбасадору?

На практичну наставу код послодаваца у овој школској години иде 145 ученика Центра средњих школа "Иво Андрић" из Прњавора, а своје знање стечено на настави у школи, према ријечима директорице ове школе Сузане Швраке, усавршавају код 65 привредних субјеката.

Како наводи, на праксу иду ученици више занимања.

"Наши привредници радо прихватају ученике. То су углавном ученици другог и трећег разреда трогодишњих школа, осим смјера козметички техничар, који на праксу иду у четвртом разреду", рекла је Шврака.

Она је додала да ученици другог разреда на пракси код послодавца проводе два дана, док ученици трећег разреда на пракси буду три дана.

"Овим послодавац одмах добије обученог радника. Они прихватају ученике на праксу и оспособљавају их за тржиште рада", истакла је Шврака.

Oд сутра повећан износ накнаде за топли оброк

Oд сутра повећан износ накнаде за топли оброк

Саша Тривић, предсједник Уније послодаваца Републике Српске, истакао је за "Независне новине" да је практична настава важна и за ученике и за послодавце.

"Прво је важно за ђаке, а онда и за послодавца. Ми, рецимо, у прехрамбеној индустрији немамо никога из пољопривредне и угоститељске школе, једноставно ученике не интересује. С друге стране, из металске школе у другој фирми имамо ђаке, тако да пуно ту зависи и од заинтересованости ђака да иду на праксу и да уче", рекао је Тривић.

Иначе, највише мјеста за практичну наставу код послодаваца обезбијеђено је у струци машинства и обраде метала, затим у струци електротехнике, здравства, пољопривреде и прераде хране, а онда и у другим дјелатностима.

Такође, из Министарства просвјете и културе Српске истакли су да је до сада Привредна комора Републике Српске обучила 220 ментора код 110 послодаваца, а чији је задатак рад с ученицима док су на практичној настави.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина