Јелена Ђаковић Девић

У Српској нема пријављених случајева великог кашља

  • Извор: СРНА
  • 27.10.2023. 12:49

Епидемиолог у републичком Институту за јавно здравство Јелена Ђаковић Девић рекла је Срни да до сада није пријављен ниједан случај великог кашља (пертусиса) у Српској, наглашавајући да је најбоља заштита од ове болести редовна вакцинација дјеце.

Девићева рекла је да пертусис представља заразну болест од које најчешће оболијевају мала дјеца.

"Болест узрокује бактерија `бордетела пертусис` (bordetella pertussis), која се након уласка у респираторни систем размножава и ствара токсине, усљед чега настаје оштећење респираторне слузнице", појаснила је Девићева.

Она је истакла да се пертусис или велики кашаљ преноси капљичним путем, а да први симптоми настају седам до 10 дана послије инфекције.

Прва жртва великог кашља у БиХ: Преминула беба

Прва жртва великог кашља у БиХ: Преминула беба

"Болест се у почетку манифестује симптомима прехладе, након чега кашаљ постаје интензивнији. Јављају се напади кашља нарочито ноћи. Код дојенчади клиничка слика није типична, може да се јави и престанак дисања", нагласила је Девићева.

Она је навела да болест може да прође без посљедица, али да се могу јавити и компликације као што су упала плућа и средњег уха, крварења у различитим органима која се јављају усљед напрезања, као и конвулзије.

Према њеним ријечима, терапија је симптоматска и антибиотска, а, како каже, најбоља заштита од ове болести је редовна вакцинација дјеце.

Она је нагласила да се дјеца у Српској против дифтерије, тетануса и пертусиса (ДиТеПер) вакцинишу када наврше два мјесеца, давањем три дозе вакцине против у препорученим размацима.

Ђорђевић: Вјетар ће слабити током дана

Ђорђевић: Вјетар ће слабити током дана

"Прва ревакцинација против дифтерије, тетануса и пертусиса даје дјеци са навршених 18 мјесеци, а друга ревакцинација код дјеце узраста шест или седам година приликом уписа у основну школу", навела је Девићева.

Она је навела да је у Српској, према подацима за прошлу годину, обухват вакцинације првом дозом против ДиТеПер-а износио 93 одсто, али да је забиљежен пад обухвата у ревакцинацији и он је износио 65,6 одсто.

Када је ријеч о БиХ, забиљежен је један случај великог кашља или хрипавца, и то код новорођенчета у Херцеговачко-неретванском катнону, објавили су федерални медији.

Двоипомјесечна беба није била вакцинисана, али је имала других здравствених проблема и она је преминула.

У Хрватској постоји и епидемије великог кашља, а након Загреба и Сплита, велики кашаљ почео је да се шири Дубровником.  

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм