За девет особа

У УКЦ-у Српске организована завршна радионица куварске обуке за особе са Дауновим синдромом

  • 21.12.2023. 15:28

У УКЦ-у Републике Српске организована је завршна радионица куварске обуке за девет особа са Дауновим синдромом.

"На Јахорини су моји другари имали завршну обуку и одрађивање приправничког рада за конобаре, собарице, раднике у вешерају и хигијеничаре, те су добили потврде - сертификате за поменута занимања. Након завршене обуке за куваре, моје другаре из Даун синдром центра Бањалука чека њихово прво запослење и потписивање уговора о раду у ОЦ Јахорина", казао је њихов амбасадор и први човјек УКЦ-а проф.др Владо Ђајић. 

Данас је посебан дан за њих јер, како кажу, овај пут држе обуку из кулинарства. 

"Они су били на разним едукацијама од Русије, Чешке, Аустрије, Јахорине итд., а данас су овдје на завршној обуци за коју ће добити сертификате. Моји шефови кухиње су веома задовољни са њима и њиховим резултатима рада. Основна порука која треба да се данас пошаље је да особе са Дауновим синдромом могу много више него што ми мислимо, те да је потребно да њима и њиховим родитељима пружимо прилику и подршку. Они су много бољи људи од нас и много од њих можемо да научимо", наставља Ђајић.

Програм социјалне рехабилитације из четири нивоа почео је још 2016. године под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика и господина Ариа Ливнеа. Овом програму прикључио сам се 2018. године и особе са Дауновим синдромом постижу циљ зацртан 2016. године – а то је прво социјално интегрисање у друштво. Постизањем овог циља, Република Српска постаје модел добре праксе којег ће све земље у региону почети примјењивати.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.