Škola u Osječanima bez krova

Uništene učionice na drugom spratu

  • 14.06.2018. 19:27

Tri učionice na drugom spratu Osnovne škole Radoje Domanović u Osječanima kod Doboja su poplavljene. Krov se urušava i prokišnjava, lusteri su natopljeni vodom, pa su osigurači radi bezbjednosti isključeni. Građen prije više od pola vijeka nije izdržao nevrijeme i svakodnevnu kišu. Zaposleni samo mijenjau kante i sakupljaju vodu. 

"Vjetar je bio tako jak, pod tim uglom, pomjerio je sve crepove i voda je ulazila pošto je gore trstika i daske, nema ploče,“ kaže Radenko Delić, pomoćni radnik.
 
Školom se širi neprijatan miris. Nastava se odvija otežano i samo na prvom spratu. Dva razreda dijele učionicu. 

„Podijelimo čas, na nekih 15-20 minuta nasatvu drži jedan nastavnik pa dođe drugi, da bi se do kraja moglo završiti. sreća što je kraj školske godine pa imamo ova tri dana,“ rekla je Blanka Janjanin, nastavnica njemačkog jezika.  

Od septembra neće moći bez sanacije. Predračun koji su jutros dobili kaže da im za rekonstrukciju, samo krova, bez ploče,treba 70 hiljada konvertibilnih maraka. 

"U drugoj varijanti je nekih 40 hiljada skuplje, znači ta ploča bi nas izašla 40 hiljada KM i sanacija bi koštala nekih 110 000 KM“, kaže Saša Živanović, direktor OŠ „Radoje Domanović“ u Osječanima.  

O svemu su obavijestili ministarstvo, a danas će im proslijediti i predračun. Njega kažu u ministarstvu prosvjete čekaju, pa će djelovati u skladu sa mogućnostima. Prošle godine su nakon priče ATV-a o stolariji iz koje je ispadalo staklo i ugrožavalo đake, dali su sredstva za prozore. Novcem iz kabineta predsjednika Srpske nedavno je asfaltirano dvorište. U kolektivu se nadaju da će se naći nešto para i za krov, jer su im i pojedini privrednici obećali pomoć. 
 

Тагови: