Milenko Savanović

Uskoro jednokratna novčana pomoć penzionerima

  • 23.08.2018. 17:01

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da će Vlade Republike Srpske najvjerovatnije u ponedjeljak, 27. avgusta, donijeti odluku o jednokratnoj novčanoj pomoći za penzionere sa najmanjim primanjima.

"Očekujem da ćemo na sjednici Vlade Republike Srpske u ponedjeljak najvjerovatnije donijeti odluku o jednokratnoj novčanoj pomoći za one kategorije penzionera koji imaju najmanja primanja", izjavio je Savanović danas novinarima u Banjaluci, gdje je prisustvovao sjednici Glavnog odbora Penzionerske demokratske stranke. 

Savanović je rekao da je Vlada Republike Srpske 2016. godine donijela hrabru odluku koja se pokazala dobrom da penzioni sistem pređe na trezorski način isplate, jer Republika Srpska danas ima stabilan sistem i redovnu isplatu penzija za oko 260 hiljada penzionera. 

"Imali smo povećanje penzija od 2013. do 2018. godine oko 20 odsto u odnosu na osnovicu", istakao je Savanović. 

On je rekao da resorno ministarstvo i Vlada Republike Srpske čine sve da se penzije povećavaju, naglašavajući da je u ovoj godini povećana aprilska, oktobarska i junska penzija. 

"U skladu sa realnim rastom bruto domaćeg proizvoda i ekonomskih pokazatelja koji su osnov života i standarda, mi ćemo i ubuduće povećavati standard penzionera", naglasio je Savanović. 

On je rekao da su ohrabrujući podaci da u Republici Srpskoj od prošle i ove godine rastu bruto domaći proizvod, industrijska proizvodnja i izvoz. 

Savanović je napomenuo da su penzioneri kroz svoj minuli rad materijalizovali Republiku Srpsku, a učešćem 97 hiljada penzionera u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu i u stvaranju Republike Srpske. 

Predsjednik Penzionerske demokratske stranke Ilija Stevančević rekao je novinarima da je Vlada Republike Srpske preduzela određene mjere za poboljšanje materijalnog položaja penzionera u Srpskoj, ali da to nije dovoljno. 

"Posebno nas interesuje najava da Vlada Republike Srpske priprema jednokratnu novčanu pomoć za pojedine kategorije penzionere koja ne bi trebalo da bude manja od 100 KM", istakao je Stevančević. 

On je dodao da je na proširenoj sjednici bilo riječi o materijalnom položaju penzionera. 

Sjednici su prisustvovali potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović i direktor Fonda PIO Republike Srpske Mladen Milić.
 

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм

    'Филм

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.