Vlada Republike Srpske

Utvrđena visina putarine po klasama vozila

  • 09.11.2018. 16:31

Vlada Republike Srpske usvojila je danas uredbu kojom se utvrđuje visina putarine za korištenje auto-puta po klasama vozila, način i sredstva plaćanja putarine, kao i mogućnost za određivanje nižeg iznosa putarine za pojedine korisnike.

Prema ovoj uredbi, putarina se za otvoreni sistem naplaćuje po klasama vozila, za izgrađenu dionicu auto-puta Banjaluka-Gradiška na naplatnom mjestu Jakupovci i iznosi 2,5 KM za putničke automobile bez prikolice, odnosno prvu klasu vozila. 

Putarina se za zatvoreni sistem naplaćuje po klasama vozila za izgrađeni auto-put "9. januar", dionica Banjaluka-Doboj, na naplatnim mjestima Mahovljani, Laktaši, Drugovići, Prnjavor i Kladari, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću. 

U saopštenju se dodaje da cijena putarine po zatvorenom sistemu zavisi od dužine pređene dionice i da za putničke automobile, odnosno vozila prve klase iznosi za pređenu dionicu od Banjaluke do Prnjavora četiri KM, odnosno za dionicu od Banjaluke do Doboja sedam KM. 

U iznos putarine uračunat je PDV, a putarina se može plaćati u KM i efektivnim stranim novcem, gotovinskim plaćanjem, pretplatom i bankovnim karticama. 

"Putarinu je moguće plaćati i putem uređaja za automatsko plaćanje putarine (TAG uređaj), a cijenu ovog uređaja, kao i popuste predviđene za korisnike ovakvog vida plaćanja određuje Javno preduzeće `Auto-putevi Republike Srpske`", pojašnjava se u saopštenju. 

Tekst Uredbe o visini putarine sa istaknutim cijenama putarine po dionicama i klasama vozila dostupan je na sajtu Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske u sekciji "Drumski saobraćaj". 

Vlada se danas upoznala sa analizom primjene Zakona o stečaju od marta 2016. godine, kada je zakon stupio na snagu, do kraja juna ove godine. 

U poređenju sa starim zakonom, novi Zakon o stečaju je u periodu od skoro dvije i po godine primjene skratio prosječnu dužinu trajanja stečajnog postupka sa 51 mjesec na 12 mjeseci ili za 425 odsto (preduzeća sa imovinom koja su pokrenula stečaj po novom Zakonu o stečaju), odnosno sa 33 mjeseca na 11 mjeseci, odnosno za 30 odsto (sva preduzeća, sa i bez imovine, koja su pokrenula stečaj po novom Zakonu o stečaju). 

"Novi zakon je obezbijedio i rast broja riješenih predmeta za 203 odsto u posmatranom periodu (preduzeća koja su pokrenula stečaj po novom zakonu o stečaju). Poređenja radi, broj riješenih predmeta po starom Zakonu o stečaju ima pad od 61 odsto u istom posmatranom periodu", navodi se u saopštenju. 

Kako se ističe, novi Zakon o stečaju je uvećao prosječan iznos unovčenja imovine za 10 odsto (sa 51 do 61 odsto) prodajom imovine stečajnog dužnika koji je pokrenuo stečaj po novom zakonu, te je sačuvao 538 radnih mjesta kao rezultat uspješnog procesa restrukturisanja (predstečajne nagodbe) četiri preduzeća. 

Vlada Republike Srpske prihvatila je informaciju o međunarodnoj vježbi "Srbija 2018" u kojoj se navodi da je učešće predstavnika Republičke uprave civilne zaštite i Republike Srpske u međunarodnoj vježbi zaštite i spasavanja "Srbija 2018", koja je održana od 7. do 12. oktobra na području Mladenovca i Aranđelovca, bilo uspješno i da je na ovaj način predstavljena Republika Srpska u međunarodnom kontekstu. 

U saopštenju se navodi da su stručnost pripadnika Jedinice za radiološko-hemijsko-biološku zaštitu i Jedinice za zaštitu i spasavanje na vodi i pod vodom prepoznali relevantni domaći i međunarodni stručnjaci. 

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!