Sredstva bespovratna

Veliko interesovanje poljoprivrednika za program podrške Vlade Mađarske

  • Извор: АТВ
  • 28.08.2022. 18:43

Novi plastenici – to je ono što je sada najpotrebnije Neđeljku Petroviću iz Prijedora za nastavak plasteničke proizvodnje. Već 15 godina uzgaja povrće, a sada planira da se prijavi za program Podrške Vlade Mađarske poljoprivredi Republike Srpske.

"To je stvarno dobro, da budemo iskreni. Kad ti nešto što košta 30 hiljada platiš devet, ljudi, nije to za odbaciti, to je za pozdraviti. Neophodna mi je vakumirka za kupus, neophodan mi je veliki plastenik. Radim veliku količinu rasada, trebaju mi dobri plastenici. Imam plastenike, ali mi treba još", rekao je Neđeljko Petrović iz Prijedora.

Ranko Ćuvrk iz Kozarske Dubice godišnje proizvede oko 400 tona žitarica i uljarica. Mehanizacija mu je, priča, u jako lošem stanju. Nova bi mu, kaže, dobro došla.

"U našem planu je da zamijenimo jedan plug, jednu staru prikolicu i tanjiraču. Da li će biti sve troje, ne vjerujem, ali jedno od toga se nadam da će biti. Tu je bitno da mi ne moramo da kupimo, pa da dobijamo povrat 70 odsto. Znači, koliko sam ja shvatio, mi ćemo morati da platimo 30 odsto, a onih 70 odsto plaća mađarska vlada", rekao je Ranko Ćuvrk iz Kozarske Dubice.

Sa 28 miliona evra Vlada Mađarske će da pomogne poljoprivredu Srpske. Sredstva su bespovratna, pa je i zainteresovanost poljoprivrednika ogromna. U Ministarstvu zadovoljni odzivom. 

"28 miliona nije malo sredstava koja treba da se angažuju u ovom prvom pozivu koji će biti od 1. septembra do 15. oktobra i ako ta sredstva u potpunosti iskoristimo stvaramo preduslove da se obezbijede nova za sljedeću godinu. Tako da, raduje me zainteresovanost. Proizvođači dobijaju priliku da se prijave i da ostvare pravo na taj podsticaj. 70 odsto obezbjeđuje Vlada Mađarske i 30 odsto sami proizvođači", rekao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava biće objavljen prvog septembra a moći će da se nabavi mehanizacija, oprema i alat. Poljoprivrednici će moći da ostvare pravo na sredstva u pojedinačnom iznosu od 2.500 do 25.000 evra. Pomoć poljoprivrednicima u Republici Srpskoj prva je faza podrške koju su u novembru prošle godine dogovorili premijer Mađarske Viktor Orban i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.