Ministarstvo prosvjete i kulture RS

Za otkup 39 likovnih djela obezbijeđeno 100 hiljada KM

  • Извор: АТВ
  • 12.09.2022. 18:59

Na adresu Ministarstva prosvjete i kulture stiglo je više od 100 djela iz više desetina ustanova kulture iz gotovo svih opština i gradova u Srpskoj. Resorni ministar Natalija Trivić kaže da je izabrano 39 radova od 34 umjetnika, a za to je izdvojeno 100 hiljada maraka.

"Važno je da pored toga što smo otkupili djela likovnih umjetnika, mnogo važnije je što pokazujemo koliko nam je važno da vrednujemo njihov rad jer oni su zapravo sa svojim djelima ambasadori Republike Srpske u svijetu a da ne kažem u Republici Srpskoj gdje se susreću svakodnevno sa njihovom publikom“, rekla je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture RS.

Jedna od ustanova koja je učestvovala na ovogodišnjem konkursu je i Narodna biblioteka „Ćirilo i Metodije“ iz Prijedora, koji su dobili sredstva za sedam djela.

"Mi smo zapravo prijavili trinaest djela, dobili smo sredstva u visini više od 8.600 KM od resornog ministarstva za kupovinu sedam slika. Izuzetno nam je drago što ćemo obogatiti našu ustanovu upravo ovim djelima. Riječ je o izuzetnim umjetnicima sa područja Prijedora, posebno nam je drago što će se među tim naći i jedan original prerano preminulog Dalibora Popovića Mikše“, rekla je Gordana Vila, direktor Narodne biblioteke "Ćirilo i Metodije" Prijedor.

Ovom projektu pridružio se i Muzej „Stara Hercegovina“ koja smatra da je potrebno dati podršku likovnim umjetnicima kako bi se oni što više probili u naše društvo. 

"Naša ideja je da stvorimo jedan fundus slika naših lokalnih slikara koji bi bili dostupni u izložbenim prostorima Muzeja Stara Hercegovina za sve posjetioce. Ovom akcijom Ministarstvo je otkupilo tri djela naših lokalnih umjetnika“, poručila je Dušanka Stanković, direktor muzeja Stare Hercegovine u Foči.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske navode da će nastaviti i dalje da uređuju otkup knjiga, te da će i narednih godina raspisivati interne konkurse kako bi uključili što više likovnih umjetnika, kako bi ih povezivali sa institucijama kulture.

  • 09:20 Концерт: Браћа Теофиловић

    '''Концерт: Браћа Теофиловић

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.