Poštama Srpske ne ide najbolje

Zapošljavaju i povećavaju plate, a dižu kredite da opstanu

  • Извор: АТВ
  • 04.08.2022. 19:05

Poštama Srpske ne ide najbolje čim moraju da se zadužuju kod komercijalnih banaka da bi održali likvidnost. Višemilionski krediti se uzimaju od početka godine i do ovog trenutka su premašili iznos od pet miliona maraka. Gdje je zapelo, zbog čega i zašto moraju da se zadužuju da bi, između ostalog, isplatili i plate? Na ta pitanja smo tražili odgovore, ali ih nismo dobili. Potvrdu smo pronašli u polugodišnjem izvještaju ''Pošta''.

"Vidljivo je da je priliv iz poslovnih aktivnosti u periodu od prvog januara do 30. juna manji u odnosu na isti period prošle godine jer su i prihodi i prilivi manji u ovom periodu u odnosu na isti prošlogodišnji. Prilivi iz aktivnosti za prvih šest mjeseci ove godine su veći u odnosu na isti period prošle godine  Jer je preduzeće, u periodu januar-juni, koristilo u većem obimu overdraft kredite za izmirenje obaveza po osnovu ličnih primanja radnika i izmirenja obaveza prema dobavljačima", navedeno je u polugodišnjem Izvještaju o poslovanju "Pošta Srpske"

Iako situacija nije dobra, u ''Poštama'' se ne libe da zapošljavaju. Polovinom 2019., kada je aktuelni direktor stupio na dužnost, prema našim saznanjima, bilo je zaposleno 2009 radnika. Danas ih je 2568.  Prekomjerna zapošljavanja guše to javno preduzeće kojem, uz linearno povećanje plata radnicima od 50 maraka, izgleda ne preostaje ništa drugo nego da se zadužuje da bi to sve funkcionisalo. Na naša pitanja o zaduživanju, uzroku i mogućnosti poslovanja bez kredita, iz resornog ministarstva odgovaraju da  ''Pošte'' moraju da pruže uslugu i na područjima gdje nema ekonomske opravdanosti i da je prošla godina je bila teška zbog posljedica pandemije.

"U uslovima pandemije ipak je obezbijeđen kontinuitet funkcionisanja poštanske mreže i pružanje svih usluga bez ograničenja. U 2021. godini preduzeće je ostvarilo neto dobit u iznosu od 1.359.297,00 KM", rekli su u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske.

I već nakon šest mjeseci krenulo sa milionskim kreditima i zaduženjima. Ekonomisti ocjenjuju da se, ako je to budući plan poslovanja, ''Poštama'' ne piše dobro. 


Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!