Večernje vijesti ATV

Zeljković: Izgradnja mosta u Čelincu počinje u avgustu

  • 18.07.2018. 22:48

Momčilo Zeljković, načelnik opštine Čelinac rekao je, gostujući u Večernjim vijestima ATV, da u drugoj polovini avgusta očekuje početak gradnje mosta u Čelincu.

"Mi smo od Vlade Srbije dobili 500 hiljada maraka za izgradnju novog mosta u centru grada. To je velika pomoć jer je naš budžet relativno skorman. Preostali dio sredstava, u iznosu od milion maraka, obezbjedila je Vlada Srpske," rekao je Zeljković. 

On pojašnjava da je u prethodnom periodu urađena projektna dokumentacija i da uskoro očekuje početak radova. 

"U toku je odabir najpovoljnije ponude za izgradnju mosta. Trenutno su stigle četiri pounde i u naredna četiri dana ćemo odabrati najpovoljniju. Potom slijedi žalbeni rok, od nekih 20-ak dana i konačno u drugoj polovini avgusta očekujemo početak gradnje mosta," kaže Zeljković.

Prema njegovim riječima propusna moć novog mosta biće i do tri puta veća od postojećeg, koji je oštećen u poplavi 2014. godine.

"S obzirom da smo ranije uradili uređenje korita rijeke Vrbanje, ukupne dužine 1300 metara, sada taj postojeći most na neki način predstavlja i svojevrsnu branu. Raspon novog mosta je 48 metara, a širina 16 metara. Most će imati tri kolovozne trake i prateće staze za pješake i bicikliste," navodi načelnik Čelinca.

On pojašnjava da se radi o visećoj konstrukciji koja se kači na temelje koji se radi na principu šipova i da će novi most biti jedan objekat po kojem će Čelinac biti prepoznatljiv.

Zeljković ističe da je opština Čelinac u poplavama 2014. godine pretrpjela štetu od 18 miliona, što je tri puta više od njihovog godišnjeg budžeta.

"To je ogromna šteta, poplave su razorile grad i veći dio sela. Proteklih godina smo uspjeli da saniramo sve javne objekte u gradu, mnogo su stradali i putna i vodovodna infrastruktura, što smo uspjeli sanirati uz pomoć Vlade Srpske i donatora, stranih i domaćih. Sad je na red došao most, čime će i sva šteta biti sanirana," zaključio je Zeljković.