"Hil"

Američki portal: Rublja stabilna, jen pada, a globalne cijene rastu

  • Извор: СРНА
  • 03.05.2022. 11:57

Zapad je uhvaćen u zamku svojih antiruskih sankcija budući da podizanje globalnih cijena robe i energenata dovodi do viših prihoda za samu Rusiju, uprkos znatnom smanjenju njenog izvoza, ističe američki portal "Hil".

U prva dva mjeseca sukoba u Ukrajini oni koji su uveli sankcije ironično su pomogli Rusiji da gotovo udvostruči svoje prihode za oko 62 milijarde evra od prodaje fosilnih goriva, prenosi portal izvještaj finskog Centra za istraživanje energije i čistog vazduha.

Prvih 18 uvoznika ruskog goriva (sa izuzetkom Kine) bili su upravo oni koji su uveli sankcije, a samo na EU odnosi se 71 odsto uvoza ruskog goriva u tom periodu.

Zapadne sankcije Rusiji mnogi porede sa ekonomskim oružjem za masovno uništenje koje treba da eliminiše rusku ekonomiju, ali, u stvarnosti, sankcije su poput mača sa dvije oštrice, ocjenjuje "Hil".

"Činjenica je da je Rusija najbogatija zemlja na svijetu kada je riječ o prirodnim resursima. Ona je među najvećim svjetskim izvoznicima prirodnog gasa, uranijuma, nikla, nafte, uglja, aluminijuma, bakra, pšenice, đubriva i plemenitih metala poput paladijuma, koji je dragocjeniji od zlata i uglavnom se koristi u katalizatorskim pretvaračima", navodi se u tekstu.

Istovremeno, veće međunarodne cijene, podstičući inflaciju, stvaraju političke probleme kod kuće za one koji stoje iza sankcija, dodaje ovaj američki medij.

"Pogledajte još jedan paradoks - uprkos tome što je Rusija odsječena od svjetskih finansijskih arterija, ruska rublja se dramatično oporavila kroz državnu intervenciju", napominje "Hil".

Istovremeno, japanska valuta jen, slijedeći politiku SAD, stalno pada.

U međuvremenu, inflacija i poremećaji u lancu snabdijevanja prijete profitima zapadnih firmi, dok povećanje kamatnih stopa s ciljem obuzdavanja inflacije pogoršava lošu situaciju za potrošače.

Uz velike ekonomske probleme, april je bio najteži mjesec za Vol strit od pada izazvanog pandemijom u martu 2020. godine.

Pravi gubitnici u sukobu Rusije i NATO-a su siromašne zemlje, koje snose najveći teret ekonomskih posljedica. Od Perua do Šri Lanke.

Rastuće cijene goriva, hrane i đubriva podstakle su nasilne ulične demonstracije, koje su u nekim državama prerasle u stalna politička previranja. Dugovi mnogih siromašnih zemalja su se produbili.

Upotrijebivši cijeli niz svog ekonomskog oružja, Zapad je nastojao da izazove šok u Rusiji. Ali, poput oružanog sukoba, kao što pokazuje ruska operacija u Ukrajini, i sankcije su nepredvidive u oblikovanju ishoda i često dovode do neželjenih ili nepoželjnih posljedica, navodi, između ostalog, "Hil".

Sankcije će vjerovatno oslabiti i na kraju čak potkopati globalnu finansijsku arhitekturu pod kontrolom Zapada. Kina će izaći kao pravi pobjednik u sukobu NATO-a i Rusije, ocjenjuje američki medij.

Zapadu će ostati malo izbora osim da pregovara sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom o okončanju sukoba, kako je i predvidio bivši šef NATO-a Havijer Solana.

Takvi pregovori biće od vitalnog značaja za zaustavljanje uništenja Ukrajine i odvraćanje Evrope od plaćanja glavne cijene, zaključuje se u analizi američkog medija.

Autor teksta u portalu "Hil" je Brahma Čelejni, geostrateg i autor devet knjiga, uključujući nagrađivanu "Voda: novo azijsko bojno polje". 

Тагови: