ATV

Milorad Dodik

"Bošnjački predstavnici tendenciozno ruše izgradnju gasovoda"

  • Извор: Агенције
  • 12.05.2023. 14:50

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da nova istočna gasna interkonekcija nije najvažnija stvar za Republiku Srpsku, ali da već 15 godina bošnjački predstavnici tendenciozno ruše ovaj projekat.

Dodik je istakao da se svi predstavnici Bošnjaka već godinama isto odnose prema ovom pitanju, odnosno projektu koji je Republika Srpska htjela i mogla do sada da završi.

Savjet ministara usvojio odluku o gradnji istočne i južne gasne konekcije

Savjet ministara usvojio odluku o gradnji istočne i južne gasne konekcije

"Žao mi je što juče nisam bio u prilici da komuniciram sa članovima Savjeta ministara BiH, ali sigurno ne bi glasali za neke odluke, jer očigledno muslimani pokušavaju da uslovljavanjem dobijaju neke stvari. Ali, ništa nije još završeno - kao što nije završena interkonekcija, nisu ni neke druge odluke koje su donesene", rekao je Dodik novinarima.

On je napomenuo da je mnogo planirano u vezi sa projektom izgradnje gasovoda, prije svega da bude izgrađen uporedo sa auto-putem koji se gradi prema Bijeljini, kao i da su gubici veliki zbog nemogućnosti realizacije tog projekta.

"Činjenica da nismo izgradili dvije elektrane, jer nema gasovoda, govori koliko smo izgubili, samo u prošloj godini kada je enormno otišla cijena električne enrgije na evropskom tržištu. BiH nama samo pravi štetu, ta šteta je ne samo u pogledu finansija, nego i u pogledu povjerenja da ovdje može bilo šta da se radi", istakao je Dodik.

Košarac: Gasna interkonekcija obezbjediće energetsku stabilnost

Košarac: Gasna interkonekcija obezbjediće energetsku stabilnost

On je rekao da je sve u vezi sa tim projektom usaglašeno, osim kontakt tačke koja treba da se ispregovara sa Srbijom, ali i da su Bošnjaci odbili da to bude dio pregovora kada se razgovaralo o izgradnji mosta na Rači.

"Danas bi ovdje imali gas i bili bi energetski daleko stabilniji i sigurniji imajući u vidu da smo dobijali gas po standardnim niskim cijenama i naša privreda je mogla da bude konkurentnija", naglasio je Dodik.

On je podsjetio da su sa partnerima na nivou BiH dogovorili da nema zaustavljanja razvojnih projekata.

Kovačević: Bećirović je prijetnja, ali po zdrav razum

Kovačević: Bećirović je prijetnja, ali po zdrav razum

"Rečeno je da neće biti zaustavljanja, ali vidimo da ima uslovljavanja. U čemu je razlika? Ne želim da živim u zemlji koja živi na taj način - uslov na uslov", zaključio je Dodik. 

Pratite nas i putem Vibera