Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa

Košarac: Gasna interkonekcija obezbjediće energetsku stabilnost

  • Извор: СРНА
  • 11.05.2023. 16:29

Realizacija projekta nove istočne gasne interkonekcije obezbjediće energetsku stabilnost i bezbjednost, izjavio je danas ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

Košarac je rekao da će od nove istočne gasne interkonekcije korist imati ne samo građani Republike Srpske nego i Federacije BiH.

"Istakao bih činjenicu da će realizacija ovog projekta obezbijediti energetsku stabilnost i bezbjednost u ovom regionu, kao i da ćemo nastaviti da proizvodimo električnu energiju za potrebe našeg stanovništva i privede", rekao je Košarac novinarima u Sarajevu poslije sjednice Savjeta ministara.

On je naveo da je Savjet ministara imenovao i komisiju za pregovore sa Srbijom, te da vjeruje da će prema zakonom predviđenom postupku ući u proces utvrđivanja elemenata ugovora i da će se na kraju potpisati taj veoma značajan sporazum.

Košarac je istakao i značaj južnoj gasne interkonekcija, navodeći da institucije u Federaciji BiH nisu u potpunosti implementirale sve preporuke Evropske energetske zajednice kada je u pitanju određena zakonska rješenje.

Savjet ministara usvojio odluku o gradnji istočne i južne gasne konekcije

Savjet ministara usvojio odluku o gradnji istočne i južne gasne konekcije

On je naveo da je Savjet ministara podržao južnu interkonekciju i zadužio i sugerisao federalnoj Vladi da pred Parlamentom FBiH pokrene postupak donošenja određenih zakona, pojasnivši da je Republika Srpska implementirala preuzete obaveze od Energetske zajednice i donijela zakone o gasu i o obnovljivim izvorima energije.

Pored velikog stepena saglasnosti, Košarac kaže da će u Savjetu ministara uvijek biti i otvornih političkih pitanja, o nekima će se kroz usaglašavanje doći do rješenja, a o nekima definitivno neće, poput NATO integracije i nekih drugih.

"Sigurno je da ćemo ulagati dodatne napore kako bi na adekvatan način proziveli politike oko kojih će imati koristi i Republika Srpska i FBiH, odnosno svi građani BiH", rekao je Košarac.


Pratite nas i putem Vibera!

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм (Р)

    'Документарни програм (Р)

  • 13:15 Аграр (Р)

    ''Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.