Resorno ministarstvo

Afrička kuga svinja potvrđena na 20 imanja u Semberiji

  • Извор: АТВ
  • 27.06.2023. 15:17

Ukupan broj imanja u Republici Srpskoj na kojima je potvrđeno prisustvo afričke kuge svinja se sa jučerašnjih devet popeo na 20, nakon što je na još nekoliko lokacija u međuvremenu potvrđeno prisustvo ovog virusa.

Kako su naveli iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, bolest je do sada potvrđena u semberskim selima Srednji i Gornji Dragaljevac i Donji i Gornji Magnojevići, i nije proširena na druga sela.

Do današnjeg dana od bolesti afričke kuge svinja potvrđeno je uginuće 31 svinje, dok se na području koje obuhvata pomenutih 20 imanja nalazi ukupno 498 svinja, od kojih su neke do sada uklonjene odnosno eutanizirane, a ostale su u postupku uklanjanja.

Ukopane svinje zaražene afričkom kugom

Ukopane svinje zaražene afričkom kugom

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske će nastaviti da redovno prati situaciju na terenu i preduzima sve neophodne mjere i korake u cilju suzbijanja i sprečavanja širenja ove zarazne bolesti. 

“Radi adekvatnog sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti, apelujemo na vlasnike svinja da se strogo pridržavaju svih propisanih mjera, posebno biosigurnosnih mjera, svaku sumnjivo stanje životinje i uginuće odmah da prijave nadležnom veterinarskom inspektoru ili nadležnom veterinaru.  Strogo je zabranjeno premještanje životinja, obavezno treba ograničiti kretanje sa i na farmama, postavljanje dezinfekcionih barijera, mijenjati obuću i odjeću prilikom napuštanja farme”, navode iz resornog Ministarstva.

“Pojačane mjere nadzora, nema novih prijava afričke kuge”

“Pojačane mjere nadzora, nema novih prijava afričke kuge”

Za vrijeme trajanja mjera u zaraženom i ugroženom području, zabranjeno je održavanje sajmova, izložbi i drugih okupljanja životinja, prodaje hrane životinjskog porijekla i hrane za životinje van poslovnog prostora, kao i rada stočnih pijaca na teritoriji Grada Bijeljina.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.