Semberija

Ukopane svinje zaražene afričkom kugom

  • Извор: Агенције
  • 26.06.2023. 22:51

U semberskom selu Gornji Dragaljevac danas je, u skladu sa protivepidemiološkim mjerama, ukopana 41 uginula i eutanazirana svinja iz jednog domaćinstva u kojem se pojavila afrička kuga, saopšteno je iz Gradske uprave.

Kako se navodi, o ozbiljnosti situacije govori i činjenica da je za sutra zakazana eutanazija još 37 svinja i to samo u jednom domaćinstvu.

Teren na kojem se ukopavaju životinje je u gradskom vlasništvu.

U toku je dalje uzorkovanje i sigurno je da će broj ovih domaćinstava biti veći, ocjenjuju u Gradskoj upravi.

Novi slučajevi: Širi se afrička kuga svinja u Semberiji

Novi slučajevi: Širi se afrička kuga svinja u Semberiji

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je nakon posjete Gornjem Dragaljevcu rekao da je procijenjena vrijednost danas uništenih zaraženi svinja 15.000 KM i da je onima koji žive od uzgoja svinja dovedena u pitanje egzistencija.

"Treba svi da budemo svjesni koliki je ovo udar na ekonomiju, ne samo Bijeljine, već i Republike Srpske u ovom trenutku, i koliki udar tek može da bude", naveo je on i pozvao domaćine da se ne plaše da prijave pojavu zaraze, bez obzira da li imaju prijavljeno gazdinstvo ili ušne markice na svinjama.

Zbog pojave zaraze zabranjen je rad stočne pijace u Bijeljini i najavljen strog nadzor nad poštovanjem ove zabrane, dok će na putevima na području u kojem se pojavila afrička kuga biti postavljene dezinfekcione barijere.

Od krompira ništa: Divlje svinje sve uništile preko noći

Od krompira ništa: Divlje svinje sve uništile preko noći

Izdata je i naredba Lovačkom udruženju "Semberija" da izvrši preventivni odstrel divljih svinja na zaraženom i ugroženom području, kako bi analizom uzoraka bilo utvrđeno da li su ove životinje zaražene.

Veterinar Duško Trifković naveo je da je zaraza za sada potvrđena u Donjoj Čađavici, te Srednjem i Gornjem Dragaljevcu.

"Ova bolest nije opasna za ljude, ali je izuzetno opasna za svinje. Prenosioci bolesti su najčešće divlje svinje, a simptomi su apatičnost životinja, povraćanje, gubitak apetita, crvnilo po koži, pobačaji pri prašenju i visok mortalitet", pojasnio je Trifković. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.