Влада прекршила закон

Буџетска криза потреса Њемачку: Kанцелар стаје пред Бундестаг

  • Извор: Агенције
  • 24.11.2023. 22:03

Њемачки канцелар Олаф Шолц сљедеће седмице намјерава се обратити Бундестагу о све дубљој буџетској кризи, најавио је у петак шеф канцеларове канцеларије, Волфганг Шмит.

Уставни суд пресудио је прошле седмице да је Влада прекршила закон прошле године када је улила неискориштени новац за потрошњу због пандемијске кризе у климатске транзиционе фондове.

Пресудом је избрисано 60 милијарди евра на које је Шолцова влада рачунала у буџету за 2024. О Нацрту се почетком децембра требало гласати у Бундестагу, а до краја године у Бундесрату.

Владајућа коалиција Шолцових социјалдемократа, зелених и либерала још није успјела покрпати дефицит, а планирани распоред усвајања буџета постао је неодржив, рекао је Шмит.

Кружни токови постали ноћна мора за Бањалучане, нови удес

Кружни токови постали ноћна мора за Бањалучане, нови удес

То није све, јер пресуда се одразила и на овогодишњи буџет који Влада мора ребалансирати. Грађани су забринути јер им није јасно какве ће посљедице изазвати буџетска криза.

Кристиан Линднер ће сљедеће седмице у Бундесрату, Дому покрајина њемачког парламента, представити Нацрт ребаланса буџета за 2023. годину.

Према пресуди, Влада је прекршила строга правила о државном задуживању, такозвану кочницу задуживања, када је пренамијенила новац који је подигла у зајмовима за субвенције за пандемију.

Kочница задуживања, усидрена у њемачком уставу од 2009., суспендована је током пандемије, преноси "Феникс-Магазин".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.