Slaba potražnja

Cijena plina na najnižem nivou od ljeta 2021. godine

  • Извор: Индекс
  • 20.03.2023. 17:06

Cijena prirodnog plina pala je danas na evropskom tržištu na najniži nivo od marta 2021. godine kliznuvši nakratko ispod 40 evra po megavatsatu (MWh) zahvaljujući slabijoj potražnji na pragu proljeća.

Veleprodajna cijena plina, mjerena referentnim terminskim ugovorom na holandskoj platformi TTF, spustila se jutros na 39.65 evra. Poslijepodne megavatsatom se trgovalo po 40.18 evra.

Na kraju avgusta prošle godine bila je premašila 300 evra zbog krize u snabdijevanju ruskim plinom. Evropa je do ruske invazije na Ukrajinu većinu potrošnje podmirivala uvozom iz Rusije, a lani je Moskvi uvela opsežne sankcije poručivši i da se planira riješiti zavisnosti o ruskom plinu.

Evropske vlade požurile su napuniti skladišta pred prošlu zimu pozivajući građane na štednju. Brojne kompanije obustavile su proizvodnju kako bi smanjile potrošnju, a i potražnja za grijanjem bila je prigušena zahvaljujući blagoj zimi pa su zalihe dočekale proljeće na visokom nivou.

U takvim je uslovima cijena prirodnog plina značajno pala, a mogla bi se spustiti i još niže u uslovima bankovne krize koju su potpirili slom američkih Silicon Valley Banka i Signature Banka i problemi u švajcarskom Credit Suisseu. Kriza u financijskom sektoru uopšteno negativno utiču na ekonomiju, što na kraju znači i slabu potražnju za energijom, podsjeća agencija dpa.

Тагови: