Министар енергетике

Ђокић: Уставни суд БиХ се запетљао о питању пројекта "Бук Бијела", пројекат није стопиран

  • Извор: СРНА
  • 07.03.2024. 16:37

Уставни суд БиХ се запетљао о питању градње хидроелектране "Бук Бијела" и они који су га ангажовали направили су лошу политичку процјену јер је Република Српска по важећим законима и прописима имала право да додијели концесију за градњу, што је предмет спора, оцијенио је министар енергетике и рударства Петар Ђокић.

"Питање имовине БиХ јасно је дефинисано Дејтонским споразумом, а спор пред Уставним судом су покренули они који желе да манипулишу тиме, мислећи да у Уставном суду имају довољно судија, односно довољно руку, да могу донијети одлуку да зауставе пројекат", указао је Ђокић.

Ђокић сматра да је отварање питања права на концесију било непотребно, о чему свједочи и чињеница да суд није ни заузео никакав став о том питању, тако да нема никаквог разлога да се пројекат обуставља.

Додик: Никшић не треба да брине за мене, питање је коме ће од њих требати помиловање

Додик: Никшић не треба да брине за мене, питање је коме ће од њих требати помиловање

"Имали смо право да додијелимо концесију зато што се локације три хидроелектране - Бук Бијела, Фоча и Паунци налазе у Републици Српској", рекао је Ђокић на конференцији за новинаре у Влади Србије након састанка са министрима рударства и енергетике Србије и Црне Горе Дубравком Ђедовић Хандановић и Сашом Мујовићем.

Он је категорично одбацио тврдњу да је инвестиција стопирана док Уставни суд БиХ донесе одлуку о њој, коју су на конференцији за новинаре изнијели поједини новинари, те истакао да пројекат није стопиран и да се развија.

"Ми ћемо ту тужбу добити. Електропривреде Републике Српске и Србије сигурно ће добити тај спор, а тиме и огроман новац, јер се ради о милијардама изгубљене добити за тај пројекат, ако он буде заустављен", рекао је Ђокић.

Вишковић: Настављамо са пројектом Бук Бијела без обзира на све изазове

Вишковић: Настављамо са пројектом Бук Бијела без обзира на све изазове

Према његовим ријечима, закони и прописи у Српској и у БиХ јасно предвиђају ко може да даје концесије и из њих је очигледно да је Република Српска имала право да додијели концесију за градњу хидроелектране Бук Бијела.

"То предвиђа и Закон о концесијама Републике Српске", истакао је Ђокић и додао да и Комисија за концесије БиХ додјељује концесије само онда ако је предмет граница, што може бити ријека или нешто друго, или ако се такви објекти као предмет концесије налазе на међуентитетској линији.

У овом случају, нагласио је, није ријеч о томе јер су локације хидроелектрана на територији Републике Српске и граде се на ријеци Дрини, која је опште добро, тако да аргументи покретача спора отпадају.

Пантић: Спроводе англосаксонско правило које није у складу са законом БиХ и европским стандардима

Пантић: Спроводе англосаксонско правило које није у складу са законом БиХ и европским стандардима

Ђокић је напоменуо да нема ниједног разлога да се пројекат обустави, додајући да је он активан и да се развија, јер Република Српска ради на њему.

"Пројекат има више фаза, а прва су припремни радови, који се сада приводе крају. Када се то оконча, онда се иде на главни пројекат. Иде се даље на градњу енергетског објекта и набавку електро-машинске опреме, чиме се пројекат заокружује у наредних неколико година", закључио је Ђокић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)