Ministar energetike

Đokić: Ustavni sud BiH se zapetljao o pitanju projekta "Buk Bijela", projekat nije stopiran

  • Izvor: SRNA
  • 07.03.2024. 16:37

Ustavni sud BiH se zapetljao o pitanju gradnje hidroelektrane "Buk Bijela" i oni koji su ga angažovali napravili su lošu političku procjenu jer je Republika Srpska po važećim zakonima i propisima imala pravo da dodijeli koncesiju za gradnju, što je predmet spora, ocijenio je ministar energetike i rudarstva Petar Đokić.

"Pitanje imovine BiH jasno je definisano Dejtonskim sporazumom, a spor pred Ustavnim sudom su pokrenuli oni koji žele da manipulišu time, misleći da u Ustavnom sudu imaju dovoljno sudija, odnosno dovoljno ruku, da mogu donijeti odluku da zaustave projekat", ukazao je Đokić.

Đokić smatra da je otvaranje pitanja prava na koncesiju bilo nepotrebno, o čemu svjedoči i činjenica da sud nije ni zauzeo nikakav stav o tom pitanju, tako da nema nikakvog razloga da se projekat obustavlja.

Dodik: Nikšić ne treba da brine za mene, pitanje je kome će od njih trebati pomilovanje

Dodik: Nikšić ne treba da brine za mene, pitanje je kome će od njih trebati pomilovanje

"Imali smo pravo da dodijelimo koncesiju zato što se lokacije tri hidroelektrane - Buk Bijela, Foča i Paunci nalaze u Republici Srpskoj", rekao je Đokić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije nakon sastanka sa ministrima rudarstva i energetike Srbije i Crne Gore Dubravkom Đedović Handanović i Sašom Mujovićem.

On je kategorično odbacio tvrdnju da je investicija stopirana dok Ustavni sud BiH donese odluku o njoj, koju su na konferenciji za novinare iznijeli pojedini novinari, te istakao da projekat nije stopiran i da se razvija.

"Mi ćemo tu tužbu dobiti. Еlektroprivrede Republike Srpske i Srbije sigurno će dobiti taj spor, a time i ogroman novac, jer se radi o milijardama izgubljene dobiti za taj projekat, ako on bude zaustavljen", rekao je Đokić.

Višković: Nastavljamo sa projektom Buk Bijela bez obzira na sve izazove

Višković: Nastavljamo sa projektom Buk Bijela bez obzira na sve izazove

Prema njegovim riječima, zakoni i propisi u Srpskoj i u BiH jasno predviđaju ko može da daje koncesije i iz njih je očigledno da je Republika Srpska imala pravo da dodijeli koncesiju za gradnju hidroelektrane Buk Bijela.

"To predviđa i Zakon o koncesijama Republike Srpske", istakao je Đokić i dodao da i Komisija za koncesije BiH dodjeljuje koncesije samo onda ako je predmet granica, što može biti rijeka ili nešto drugo, ili ako se takvi objekti kao predmet koncesije nalaze na međuentitetskoj liniji.

U ovom slučaju, naglasio je, nije riječ o tome jer su lokacije hidroelektrana na teritoriji Republike Srpske i grade se na rijeci Drini, koja je opšte dobro, tako da argumenti pokretača spora otpadaju.

Pantić: Sprovode anglosaksonsko pravilo koje nije u skladu sa zakonom BiH i evropskim standardima

Pantić: Sprovode anglosaksonsko pravilo koje nije u skladu sa zakonom BiH i evropskim standardima

Đokić je napomenuo da nema nijednog razloga da se projekat obustavi, dodajući da je on aktivan i da se razvija, jer Republika Srpska radi na njemu.

"Projekat ima više faza, a prva su pripremni radovi, koji se sada privode kraju. Kada se to okonča, onda se ide na glavni projekat. Ide se dalje na gradnju energetskog objekta i nabavku elektro-mašinske opreme, čime se projekat zaokružuje u narednih nekoliko godina", zaključio je Đokić.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    ''Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    '''Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.