На Редит страници р/БиХ недавно је објављена фотографија цјеновника из једног угоститељског објекта која је изазвала талас коментара и бурну расправу међу корисницима.
На фотографији се види да килограм бурека кошта чак 22 конвертибилне марке, што је подстакло размишљања о драстичном расту цијена у посљедњих неколико година.
Аутор објаве присјетио се како су некада изгледале цијене и како су се промијениле у односу на раст плата:
“Идемо лагано, ускоро пита ко некад јањетина. Сјећам се кад је кила сирнице била 8 марака прије неких 20-ак година, па погледам статистику и видим да је тада просјечна плата била 582 марке… Данас је плата 2,5 пута већа, али и цијене свега су тако порасле… тако да кад се гледа из перспективе 20 година, сразмјеран је раст… Али не могу се никако отети утиску да је са 10 на 20 скочило у задњих 5 година. Исто сладоледи, најјефтинији је 2,5, али сви бољи окуси су ‘премиум’ и коштају 3–3,5 марке… Опет кажем, ако упоредим зараду прије 20 година и сада – може се приуштити исто или више, али једноставно ми ове цијене изазивају муку".
Један корисник из Бихаћа надовезао се са својим искуством и осјећајем огорчености.
"Ја сам из Бихаћа, и овдје су дигли цијене. Избјегавам било гдје ићи, осим кад ми дође родбина као и код тебе. Није да не могу себи приуштити, стварно могу, али не дам да ме праве будалом. Хтјели сте туризам, ево вам га".
Други коментатор сматра да није потребно ићи 20 година уназад да би се видјела разлика у цијенама – тврди да су цијене нагло скочиле у посљедње четири године.
“Ма шта 20-ак година, кила сирнице је прије само 4 године била 8 КМ у бурегџиници ММ, на примјер, и осталима у мом комшилуку, а нпр. у Босни на Чаршији је била 10 КМ, бурек 12 КМ… Знам јер сам у то вријеме с мужем који није Босанац ишла и тестирали смо пите по граду, имам и слика менија… Најела сам се тад пита ко никад, хахаха", написала је једна жена.
Трећи корисник упозорава на опасност да се туристичке цијене прошире и на остале дијелове града.
"Хајде, оправдање је јер је туристичко мјесто. Али проблем је кад почну и у остатку града пратити овај тренд, па ће и на Малти бити 30 КМ по килограму", написао је.
Један коментатор је изнио ситуацију из прве руке – тврди да је потражња толико велика да су и високе цијене оправдане.
"Мало је и то. Свратио сам тамо неки дан и пуна башта. Рекох да наручим за понијети; каже радница да сљедећи излази бурек за 40 минута, зељаница за 45… Све што изађе до тада је већ наручено. Мислим, свака част – да је мој објекат, било би пута два с таквом потражњом", објаснио је.
На крају, један корисник истиче да је ријеч о туристичким цијенама које нису неуобичајене, те да локални становници и даље знају гдје се може јефтино јести.
"Искрено, нека је – и ми кад одемо негдје на љетовање у иностранство сладолед плаћамо по 6 евра, посластице и по 10… Ово је углавном за туристе, није ми их жао. А као домаћи знамо гдје можемо да се наједемо за сићу, тако да мени је то у реду сасвим", написао је он, преноси портал "Дневно".
Idemo lagano, uskoro pita ko nekad janjetina.
byu/DexterLab24 inbih