Енергенти

ЕУ убрзано отвара руднике литијума на својој територији

  • Извор: Новости.рс
  • 15.03.2024. 16:49

Критичне минералне сировине Европска унија сматра кључним за економску и националну безбједност. Европски лидери страхују да би тежња ка декарбонизацији, односно смањењу емисије гасова, могла ЕУ да изложи новој зависности од Кине, када је ријеч о снабдијевању тим материјалима, а која би могла да буде гора од оне коју је искусила по питању руских енергената.

Од пандемије вируса корона, а потом и рата у Украјини, ЕУ је на тежи начин научила лекције о ризику ослањања на стратешке сировине и ланце снабдијевања из других земаља.

У тежњи да смањи зависност од увозних метала и минерала неопходних за зелену и дигиталну транзицију, у децембру 2023. је усвојила Закон о критичним сировинама (ЦРМА).

Циљ је да се осигура да ЕУ буде производна база за електрична возила, вјетротурбине и сличне зелене производе и да се смањи ослањање на Кину и друге земље у погледу снабдијевања кључним минералима који су неопходни за зелену енергетску транзицију.


Андреј (3) из Бањалуке од рођења води битке за здравље, његов отац описује колико се овај малишан бори

Андреј (3) из Бањалуке од рођења води битке за здравље, његов отац описује колико се овај малишан бори

У критичне сировине спадају ријетки метали и минерали који су неопходни за различите савремене зелене технологије. ЕУ је идентификовала листу од 34 критичне сировине које су важне за њену економију, а за које постоји ризик од поремећаја у снабдијевању, од којих је 17 означено као "стратешко" због њиховог значаја и глобалне неравнотеже у потражњи и понуди.

Међу њима су алуминијум, бакар и никл, заједно са литијумом, кључним материјалом за производњу батерија за електричне аутомобиле, соларне електране и готово све преносне уређаје које свакодневно користимо.

Литијум представља једну од најтраженијих сировина на свијету са перспективом да тај статус задржи и у наредним деценијама.

Европска комисија процјењује да ће овај метал бити 11 пута траженији до 2030. године, а 57 пута до 2050. О његовом значају свједочи и изјава шефице ЕК Урсуле фон дер Лајен, која је говорећи о стању у Унији, крајем 2022, истакла да ће литијум ускоро бити још важнији од нафте и гаса, пише портал "Новости".

ЕУ је један од највећих свјетских потрошача те сировине, али га до сада није производила, већ се углавном ослањала на увоз, највише из Кине. Законом о критичним сировинама јасно је дефинисан циљ да се до 2030. године све веће потребе за тим материјалима обезбиједе производњом у европским рудницима и то минимално 10 одсто.


Затворен

Затворен "Мекдоналдс“ широм свијета

Тим актом је предвиђено и њихово обавезно обезбјеђивање кроз рециклажу, минимум 25 процената, као и прерађивањем стратешких сировина неопходних за зелене индустрије ЕУ, 40 одсто. Прописано је и да се сировине за литијумске батерије производе локално.

Све земље чланице су обавезане да спроведу сопствена геолошка истраживања и мапирања потенцијалних нових налазишта, са релевантним националним програмом који треба да се усвоји у року од годину дана.

Пројекти за ископавање литијума до сада постоје у Шпанији, Финској, Француској, Аустрији, Њемачкој, Чешкој, БиХ, Србији, Ирској, Великој Британији.

Највећи потенцијал за ископавање овог минерала је у лежиштима тврдих стијена на граници између Њемачке и Чешке, у области Зинвалд, као и у долини горњег тока ријеке Рајне, гдје се литијум налази у сланој води.

Крајем новембра прошле године компанија "Вулкан енерџи" званично је отворила фабрику за производњу литијума, у граду Ландау, у Њемачкој. Тада су из компаније саопштили да се у горњем току ријеке Рајне налази највећи европски ресурс литијума.

И Србија посједује најтраженију сировину, има 158 милиона тона овјерених билансних резерви јединствене руде јадарит, која у себи садржи високе концентрације литијума и бора.


"Главни преговарач са ЕУ да буде из Републике Српске"

Наша земља је потенцијално најзначајнији снабдјевач овим критичним материјалом. У том смислу је закон ЕУ важан за будућност Србије, која у долини Јадра има треће по величини резерве литијума у Европи.

Практично, у погледу количине и исплативости екстракције литијума, Јадру парира једино налазиште у Чешкој, што нашу земљу чини важном тачком у било којим будућим плановима европских рудника критичних сировина.

Експлоатацију литијума у Србији планирала је британско-аустралијска компанија "Рио Тинто", али је, због протеста мјештана и дијела јавности, Влада Србије донијела одлуку да тај пројекат буде заустављен.

Јадар је једно од најперспективнијих и најбоље истражених лежишта литијума у Европи, а планиран је као подземни рудник, уз примјену најсавременијих технолошких рјешења и мера заштите животне средине.

"Рио Тинто", друга највећа свјетска рударска група, опредијелила 2,4 милијарде долара за пројекат "Јадар" и планирала је производњу 58.000 тона литијум--карбоната годишње.


Додик: Имбецилна изјава Конаковића

Додик: Имбецилна изјава Конаковића

Недавно је виши геолог у Њемачкој агенцији за минералне ресурсе (ДЕРА) Михаел Шмит, за један београдски медиј, оцијенио да би овај пројекат и производи који се тамо генеришу могли бити од суштинског значаја за европску шему снабдијевања у погледу независности од Кине. "Јадар" би, како додаје, могао да подстакне развој индустрије за прераду у ширем подручју око налазишта.

Због кључне улоге коју литијум има у развоју и примјени бројних иновативних технологија, за Европу је изузетно важно да почне да користи своја налазишта литијума и успостави еколошки најприхватљивију и најекономичнију производњу литијум-јонских батерија на својој територији.

Овај метал посједује својства која га чине идеалним за употребу и у медицинској опреми, као што су слушна помагала, пејсмејкери, хируршки инструменти.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.