Beograd

Gdje se sve u Srbiji nalazi zlato?

  • Извор: Блиц
  • 11.01.2023. 07:58

Zlato je bukvalno oduvijek imalo izuzetno važnu ulogu kako za ekonomiju samu, tako i za državne sisteme.

U Srbiji se do sada eksploatacija ove rude vršila na nekoliko lokacija, najviše u okolini Bora, ali to bi uskoro moglo da se promijeni jer su pronađene nove lokacije obilate zlatom.

Kako je gostujući u domaćim medijima istakao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, u opštini, čije se ime čuva u tajnosti, pronađeno je "mnogo više zlata nego što imamo u rudniku Čukaru Peki".

Kako u Čukaru Peki, ima 1,7 grama zlata po toni, a ima 46,1 milion tona legure, ispada da se tu nalazi oko 78.370 kilograma zlata, tj. 78,3 tone, prenosi "Blic".

Prema aktuelnim cijenama na svjetskom tržištu, kilogram zlata se prodaje po cijeni od oko 56.280. Dakle, prema najavama u novootkrivenom nalazištu se nalazi više od pomenutih 78,3 tone zlata, tj. otkriveno je "blago" vrijedno makar 4,41 milijardi evra.

Još sredinom decembra, predsjednik Vučić je objelodanio da su u Srbiji otkrivena nalazišta zlata i kalcijum-karbonata, tj. kalcita. On je istakao da se jedno od pomenutih nalazišta nalazi u jednom od najsiromašnijih dijelova zemlje.

Kako je istakao "jedno nalazište zlata i kalcijum-karbonata u Srbiji pronađeno je u Gadžin Hanu, a drugo na jugoistoku zemlje, a čekam dozvolu da kažem gdje je tačno i ovo drugo".

Gdje sada kopamo zlato?

Kako je jednom prilikom za "Blic Biznis" istakao zamjenik direktora Geološkog zavoda Srbije Predrag Mijatović, u ležištu bakra i zlata "Čukaru Peki" procijenjeno je da ima 46,1 miliona tona metala, sa sadržajem bakra u rudi 2,7 odsto i zlata od 1,7 grama po toni.

To zlato se prvo nudi NBS na otkup, a potom na tržište.

Pored ovog rudnika nadomak Boru, u Srbiji su aktivni i drugi rudnici, u kojima se vrši eksploatacija više različitih metala. U većini se pojavljuju velike količine srebra, a tek u nekima zlata:

Rudnik Veliki Majdan kod Ljubovije, sadrži olovo cink sa dosta sadržaja srebra u rudi i njihov krajnji proizvod su dva koncentrata olova i cinka, koji se prodaju u inostranstvu.

Rudnik i flotacija Rudnik kod Gornjeg Milanovca, gdje se vrši eksploatacija i prerada rude bakra, cinka, olova i srebra.

Rudnik Grot na planini Besna Kobila, koji ima dva proizvoda a to su koncentrati olova i cinka sa dosta srebra. Prema nekim podacima, u tim koncentratima imaju i određene količine zlata.

Rudnik Lece u Medveđi, rudnik olova i cinka ali karakteristično je da ima visoke koncentracije zlata i srebra u svojim definitivnim proizvodima.

Pored njih, aktivna su i dva rudnika na sjeveru Kosova, koji rade u sastavu Trepče, Crnać i Koperić.

Trenutno je više od 200 lokacija na kojima se istražuju mineralne sirovine. Najbogatiji smo bakrom, olovom, cinkom i ugljem. Prema mišljenju struke postojeća ležišta imaju potencijal za bar još 15-20 godina eksploatacije.

Veliko interesovanje za nalazišta

Kompanija "Vestern Tetjan risorsiz" (WTR), koja je 75 odsto u vlasništvu britanske firme "Arijan risorsiz" (Ariana Resources), prošle godine dobila je još jednu licencu za traženje zlata na Kosovu i Metohiji na području opštine Podujevo.

To podrazumijeva dodavanje 58 kvadratnih kilometara prostora u selu Hrtica na postojeću površinu koja je u vlasništvu ove kompanije. WTP već ima nekoliko licenci za traženje zlata na ovim prostorima.

Rekordne zlatne rezerve u NBS

Prema posljednjim dostpunim podacima u trezoru NBS je u 2022. povećana količina zlatnih rezervi.

Tokom prošle godine dokupili smo 1,1 tonu zlata iz domaće proizvodnje, i na taj način su se ukupne rezerve popele na 38,5 tona, ukupne vrijednosti 2,1 milijardu evra.

Тагови:
  • 19:50 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.