Саша Грабовац

Грађани све више дижу кредите у микрокредитним организацијама - шта је разлог

  • Извор: АТВ
  • 16.11.2023. 13:11

Становници Републике Српске повећали су за девет мјесеци задуженост код микрокредитних организација за готово 55 милиона марака.

Саша Грабовац предсједник Удружења економиста Републике Српске SWOT појаснио је у нашем АТВ јутру да су микрокредитне организације финансијске институције чија је основна одлика лашке одобравање кредита чак и физичким лицима и микро и малим предузећима која немају кредитну способност.

"Пословање микрокредитних организација се заснива на већим кредитним стопама јер микрокредитне организације треба да покрију тај ризик будући да је пуно већа неизвијесност са клијентима који добијају кредите од микрокредитних организација него клијенти који добијају кредите од банака. Клијенти који добијају кредите од банака пролазе читав низ финансијских и других провјера које минимизирају ризик од невраћања кредита“, рекао је Грабовац за АТВ јутро.

Грабовац каже да је један од разлога повећања броја становника Републике Српске који кредите дижу код микрокредитних организација свакако тај што не морају имати стални радни однос као када се кредит диже код банке.

"Многи клијенти који добију кредит код микрокредитне организације уопште не могу да добију кредите од банке“, каже Грабовац.

Грабовац је рекао да се код микокредитних организација обично подижу мањи износи кредита те да то неутралише ефекат виших каматних стопа.

"Није исто када плаћате камату 15 или 16 одсто на износ од 100.000 или на 1.000 КМ“, рекао је Грабовац и додао да микрокретине организације на том принципу и базирају свој рад.

Грабовац савјетује да би грађани требало да се суздржавају од подизања кредита са исоким каматним стопама али додаје да уколико се ради о некој тренутној неликвидности, ако не постоји други избор, онда је и такав кредит сасвим легитиман.

Он је такође нагласио да грађани треба да избјегавају да упадају у зачарани круг кредита, односно да подигну један мањи кредит, па онда сљедећи како би тај исплатити и тако даље.

У посљедње вријеме каматне стопе су порасле и у банкама и у микрокредитним организацијама а Грабовац каже да је разлог за то пораст референтне каматне стоме и у банкама у Сједињеним америчким државама, Европи али и у другим економијама свијета па и код нас.

"Оно што је донекле смањило негативан ефекат јесу мјере које су Агенције за банкарство Републике Српске и ФБиХ прдузеле да на неки начин дестимулишу банке да повећавају значајно каматне стопе јер су им онда одредили пеналоизовања тако остварене добити. То је донекле смањило негативан ефекат. Без обзира на то, неки грађани плаћају више рате. Очекујемо да ће се у наредном периоду доћи до стабилизације, да референтне каметне стопе неће више расти, а, ако дођу до падања, надамо се да ће и рате у будућем периоду бити ниже“, закључио је Грабовац у нашем АТВ јутру.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.