Pokazuju podaci

Industrijska proizvodnja u aprilu veća za 0,1 odsto

  • Извор: СРНА
  • 26.05.2022. 16:03

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u BiH u aprilu veća je za 0,1 odsto u odnosu na mart, a u poređenju sa aprilom lani industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, bilježi rast od 6,3 odsto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Proizvodnja energije u aprilu veća je za 12,1 odsto u odnosu na mart, kapitalnih proizvoda je ostala nepromijenjena, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 0,9 odsto, intermedijarnih proizvoda za 3,4 odsto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 7,8 odsto.

U aprilu ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, proizvodnja energije veća je za 9,8 odsto, kapitalnih proizvoda za 9,4 odsto, intermedijarnih proizvoda za 6,5 odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,6 odsto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,3 odsto.

Desezonirana industrijska proizvodnja u aprilu, u poređenju sa martom, bilježi rast od 14,2 odsto u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom, u vađenju ruda i kamena 4,6 odsto, a prerađivačkoj industriji 4,1 odsto.

U aprilu u poređenju sa istim mjesecom 2021. industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, veća je za 9,6 odsto, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom, u prerađivačkoj industriji za 6,6 odsto, a u vađenju ruda i kamena za 5,3 odsto.