Vjekoslav Petričević

Italijani zainteresovani za drvoprerađivačku i industriju tekstila u Srpskoj

  • Извор: СРНА
  • 16.11.2022. 18:25

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da postoji veliki interes italijanskih privrednika za ulaganja u prerađivačku i druge vrste industrije u Srpskoj zbog čega je važno da se u Republici pokrenu privredni procesi u kojima će učestvovati ozbiljne kompanije iz Italije.

Petričević je rekao novinarima da je to važno s obzirom na aktuelna globalna kretanja, te dodao da se Italijani posebno interesuju za ovdašnju drvoprerađivačku, metalnu i industriju tekstila, kože i obuće.

"Cilj je da putem dijaloga i predstavljanja povoljnih uslova za poslovanje, potencijala i različitih pogodnosti koje Srpska nudi privučemo italijanske investitore", rekao je Petričević koji je danas u Banjaluci prisustvovao predstavljanju Udruženja italijanskih privrednika u BiH pod pokroviteljstvom Ambasade Italije u BiH.

On je naglasio da je, odmah iza Srbije, Italija na visokom drugom mjestu kada je riječ o iznosu investicija u Srpskoj.

"U prošloj godini te investicije iznosile su 46 miliona KM. Dakle, treba tražiti modele i načine da ozbiljne italijanske kompanije realizuju ovdje svoje investicije", rekao je Petričević.

Predsjednik Udruženja italijanskih privrednika u BiH Đuzepe Franki kaže da ovi prostori imaju mnogo potencijala i resursa koje bi trebalo iskoristiti.

"Lično sam odlučio da ulažem na području Prijedora zbog geografske pozicije, ali i potencijala školovanih mladih ljudi koji mogu mnogo da doprinesu", rekao je Franki, koji osamnaest godina posluje na ovim prostorima.

On je otkrio da su industrijalci iz njegove zemlje zainteresovani za investicije na području BiH, te da će nastojati da ih usmjeri na tom planu.

Šef odjeljenja za trgovinu pri Ambasadi Italije u BiH Lorenco Donateli izrazio je nadu da će skup koji je Udruženje italijanskih privrednika u BiH upriličilo u Banjaluci dodatno osnažiti međusobne ekonomske i druge odnose.

Predstavljanje je organizovano u hotelu "Bosna", a prisustvovali su brojni privrednici iz Srpske, BiH i Italije koji posluju na ovim prostorima.

Cilj Udruženja italijanskih privrednika u BiH je, između ostalog, praćenje svih kretanja vezanih za ekonomske pokazatelje između BiH i Italije, umrežavanje BiH i italijanskih kompanija, te pomoć italijanskim investitorima u BiH.

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина