Ministar privrede i preduzetništva

Potpisana tri ugovora o podsticajima za direktna ulaganja za najbolje rangirane privredne subjekte

  • Извор: СРНА
  • 21.10.2022. 13:58

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević potpisao je danas u Banjaluci ugovore o dodjeli podsticaja za direktna ulaganja za tri najbolje rangirana privredna subjekta po osnovu javnog poziva za podršku prerađivačkoj industriji.

Petričević je podsjetio da je 238 firmi ispunilo uslove iz javnog poziva te da će na osnovu toga biti dodijeljeno 13,5 miliona KM. On je naveo da je najveći broj firmi koje su ispunile uslove iz metalnog i elektro sektora, drvoprerađivačkog te sektora tekstila, kože i obuće.

On je dodao da Vlada Srpske i resorno ministarstvo već četiri godine odobravaju podsticaje i da se sredstva za te namjene povećavaju iz godine u godinu, kako bi privrednici odgovorili zahtjevima domaćeg i inostranog tržišta.

Petričević je naveo da je realizacija projekata podrške prošle godine omogućila otvaranje 500 novih radnih mjesta u Srpskoj.

Predstavnik firme "Skaj adapter" (SCAI Adapter) iz Broda Dejan Simidžija kaže da ova firma, koja se bavi proizvodnjom dijelova za motorna vozila i zapošljava 240 radnika zahvalio je Vladi i resornom ministarstvu za podršku i istakao da je to za njih veoma značajno i da znači vjetar je u leđa.

Dragan Pandurević, vlasnik i direktor metalske firme iz Miloševca kod Modriče "MP Pandurević" sa 115 radnika rekao je da je veoma važno da Vlada Srpske pomaže privredi jer je to, kako kaže, jedini način da se privrednici u Srpskoj izbore sa konkurencijom.

Vlasnik banjalučke firme "Nora plast" Novak Pejaković rekao je da ova firma koja ima stotinu zaposlenih, investirala u novu opremu oko pet miliona KM i dodatna sredstva u novi objekat u Poslovnoj zoni Ramići.

On je dodao da ovoj firmi podrška Vlade Srpske i resornog ministarsva u ovim vremenima mnogo znači.