Prijedor

Jesenja sjetva obavljena na 50 odsto planiranih površina

  • 05.11.2018. 12:52

Jesenja sjetva u prijedorskoj regiji obavljena je na oko 50 odsto od planiranih 6.220 hektara, a padavine nisu značajno poboljšale sadržaj vlage u zemljištu.

Rukovodilac prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Danijel Egić rekao je Srni da je samo na parcelama gdje je sjetva obavljena početkom oktobra došlo do nicanja usjeva čija je visina oko 10 centimetara.

"S obzirom da je i u novembru i oktobru bilo manje padavina od višegodišnjeg prosjeka, a kiša koja je padala protekle sedmice nije bila dovoljna da u značajnoj mjeri poboljša zalihe vlage u zemljištu", rekao je on.

Prema mjerenjima u meteorološkoj stanici u Novom Gradu protekle sedmice palo je 19 litara kiše po metru kvadratnom.

Egić je naveo da se za sjetvu nakon isteka optimalnih agrotehničkih rokova povećava sjetvena norma oko pet do 10 odsto za 10 dana kašnjenja.

Planirano je da u jesenjoj sjetvi u prijedorskoj regiji bude zasijano 2.800 hektara pšenice, 20 hektara raži, 1.600 hektara ječma, 1.100 hektara tritikalea i 700 hektara zobi.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина