Састанак синдиката и Владе

Још нема договора о минималцу

  • Извор: АТВ
  • 27.11.2023. 19:15

Радници и послодавци још ломе копља због износа најниже плате у Републици Српској. За преговарачким столом са предсједником Владе синдикалци су и данас јасно поручили да не пристају на просјечну плату која је нижа од 1.050 марака, док послодавци ни након више разговора не желе да чују за повећање минималца изнад 750 марака.

Тежак задатак ће, кажу у Синдикату, по свему судећи дочекати Владу Републике Српске као крајњу адресу на којој ће се усагласити најнижа плата у Српској. 

“Наш став је, понављам, 1.050 марака и други корак који треба да слиједи негдје средином године да се поново повећа плата да бисмо достигли онај износ синдикалних намирница у једној потрошачкој корпи, јер сваки посао који радите, а не можете да прехраните себе и своју породицу губи сваки смисао”, изјавила је Ранка Мишић, предсједник Савеза синдиката Републике Српске.

Колики год минималац да договоре обје стране, Влада Републике Српске неће имати проблем да га прихвати, гарантује премијер Радован Вишковић. Проблем је, каже, што договора није било ни претходних година и поред свих олакшица које је Влада омогућила пословној заједници. 

„Још увијек нисмо се огласили по питању најниже плате, нећемо ни да то урадимо, да не нарушавамо законом прописане процедуре, али до 1. јануара ако не буде договора на економско социјалном савјету, Влада ће донијети одлуку“, рекао је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Упркос чињеници да је Влада Републике Српске  већ предузела мјере субвенција послодавцима за двије трећине од повећаног износа плате радницима, ни то им није довољно.  И раније су предлагали да се у минималац  уврсте и топли оброк, превоз, као и минули рад како би достигао што већу цифру. 

„Ви знате да смо ми као Унија послодаваца, чак и мислим Конфедерација синдиката предложила да се по узору на Црну Гору дио доприноса пребаци н терет потрошње из ПДВ-а или на неки други начин из буџета како би се ослободила средства од доприноса и директно пребацила у плате радника“, рекао је Дејан Мијић, Унија удружења послодаваца Републике Српске. 

Минимална плата у Републици Српској тренутно износи 700 марака.  Синдикална потрошачка корпа и дупло је већа од тог износа.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм