Штрајкови

Колапс у Њемачкој

  • Извор: Агенције
  • 10.01.2024. 18:06

Стотине хиљада људи суочава се данас са отказивањем возова и хаосом у саобраћају широм Њемачке, пошто је јутрос почео тродневни штрајк машиновођа, док и даље трају протести пољопривредника против планираног укидања субвенција на гориво.

На штрајк машиновођа позвао је синдикат ГДЛ након што су пропали преговори о повећању плата и смањењу радног времена са оператером Дојче бан.

Учесници протеста траже смањење радног времена са 38 на 35 сати недјељно, повишице од 555 евра мјесечно и једнократни инфлацијски компензациони бонус од 3.000 евра.

Машиновође су штрајк започеле јутрос у два сата, а планирано је да траје до петка увече, док су теретни радници прекинули синоћ рад у 18 часова.

Њемачка упада у тотални хаос

Њемачка упада у тотални хаос

Учесници протеста окупили су се у градовима широм Њемачке, укључујући у Ахену гдје су се чланови синдиката ГДЛ окупили испред главне жељезничке станице у том граду, јавља дописник Танјуга са лица мјеста.

Током штрајка, знатно ће бити смањење услуге жељезница, због чега ће милиони путника морати да откажу путовања или нађу алтернативне начине да стигну до својих одредишта, наводе њемачки медији.

Дојче бан саопштио је да је ступио на снагу план за ванредне ситуације, који укључује веома ограничен број возова у међуградсокм, регионалном и градском саобраћају, преноси Билд.

Компанија је најавила да ће се за расположива путовања користити дужи возови како би се примио што већи број људи.

У међувремену, настављају се протести пољопривредника против планова њемачке владе да укине субвенције на гориво, који праве додатни проблем у саобраћају.

Шеф њемачког Удружења пољопривредника, Јоаким Руквид, обећао је да ће данас појачати протесте, након што су конвоји трактора и камиона блокирали путеве широм земље раније ове недјеље.

Пољопривредници и даље блокирају цесте широм Њемачке

Пољопривредници и даље блокирају цесте широм Њемачке

У Аугзбургу у Баварској пољопривредници су демонстрирали са више од 1.000 трактора, док се у Мајнцу окупило неколико стотина пољопривредника испред парламента покрајине Рајна-Палатинат.

Стотине фармера, са својим тракторима, јутрос је било на путу за Дрезден како би учествовали у демонстрацијама.

До штрајкова и протеста дошло је у тренутку када се коалициона влада њемачког канцелара Олафа Шолца суочава са великим изазовима да прогура буџет за 2024. годину.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.