Обуставе

Њемачка упада у тотални хаос

  • Извор: Курир
  • 09.01.2024. 19:43

Синдикат машиновођа ГДЛ позвао је своје чланове да обуставе теретни саобраћај од уторка у 18 сати и путнички од сриједе у два сата!

Машиновође Њемачке жељезнице (ДБ) ступају у уторак увече у тродневни штрајк којим желе да послодавца натјерају на уступке у актуелним преговорима о колективном уговору.

"Овом штрајку недостаје легитимност и зато чинимо све за добробит наших корисника“, објаснио је представник Њемачке жељезнице Флоријан Вех и најавио покретање захтјева за одлагањем штрајка пред надлежним судовима.

Вех је најавио нови скраћени поступак пред судом како би дошло до одлагања штрајка кога ДБ сматра несразмјерним. Суд у Франкфурту у понедјељак је у првом процесу одбацио захтјев за одлагањем.

Штрајк би требало да траје до петка у 18 сати.

ГДЛ се од новембра налази у преговорима с ДБ-ом око повећања плата од најмање 500 евра и скраћења радног времена. Спорно за ДБ је прије свега скраћење радне недјеље на 35 сати уз пуну исплату плате. ГДЛ је недавну понуду ДБ-а о флексибилном радном времену одбацио као "неозбиљну".

Машиновође су већ два пута штрајковале током преговора и оба пута дошло је до парализе жељезничког саобраћаја. Штрајк машиновођа обухвата и запослене у градским жељезницама широм Њемачке што отежава и одлазак на посао за милионе грађана.

Институт њемачке привреде из Келна процјењује да би најновији штрајк могао да донесе нове огромне губитке економији.

"Посебно су погођене бранше које зависе од жељезничког теретног саобраћаја попут аутомобилске, хемијске и тешке индустрије“, наводи се у саопштењу института.

Преговори ГДЛ-а и ДБ-а већ годинама праћени су бројним штрајковима и огорчењем путника. Многи ГДЛ-у замјерају да тврдокорна становишта прије свега служе профилисању и да су дио борбе за превласт међу синдикатима.

ГДЛ је један од мањих синдиката запослених у жељезници. ДБ с већим синдикатом ЕВГ обично склапа колективне уговоре без већих проблема и штрајкова.

Тродневни штрајк се поклапа с протестом пољопривредника током кога су пољопривредна удружења блокирала саобраћајница широм земље, протествујући против укидања субвенција за аграрни дизел, а то би наредних дана могло довести до потпуне парализе саобраћаја у Њемачкој.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: