Бањалука

Колико зарађују запослени у министарствима у Влади Српске

  • Извор: Глас Српске
  • 04.03.2024. 09:12

Просјечна нето плата запослених у министарствима републичке Владе креће су у распону од 1.800 до чак 2.180 марака, а ресор енергетике и рударства који води Петар Ђокић може се похвалити највећом просјечном платом, док је најмања код његовог колеге Саве Минића који управља пољопривредом, шумарством и водопривредом.

Подаци из министарстава у Влади Српске о просјечној заради за свако засебно показују да поједини ресори са просјечном платом и до скоро 900 марака премашују републички просјек, који према посљедњим подацима износи 1.312 марака.

Више од 2.000 КМ

Просјечна исплаћена нето плата за запослене у Министарству енергетике и рударства за јануар 2024. године износила је 2.182,86 КМ.

"У овом министарству запослено је 55 радника, од чега су 52 са високом стручном спремом и три са средњом стручном спремом", казали су "Гласу Српске" у Министарству енергетике и рударства Републике Српске.


Незадовољни пацијент убио зубара у ординацији

Незадовољни пацијент убио зубара у ординацији

Слиједи их ресор саобраћаја и веза РС, којим управља Недељко Чубриловић, а гдје према посљедњим подацима просјечна нето плата износи 2.148,31 КМ, док нешто мањи просјек има ресор за европске интеграције и међународну сарадњу на чијем челу је Златан Клокић. Према њиховим подацима, просјечна плата исплаћена за јануар износила је 2.048 КМ.

Министарство правде, на чијем је челу Милош Букејловић, једино јавно и то сваког мјесеца, објављује ове податке још од 2016. године, а статистика показује да су запослени у овом ресору у јануару у просјеку зарадили 2.046 марака.

Просјечном платом која је већа од 2.000 марака може се похвалити и ресор породице, омладине и спорта којим руководи Селма Чабрић, а према посљедњим подацима просјек плате код њих износи 2.027,45 марака.

Посљедње, шесто мјесто, али ништа мање славно, листе оних који имају просјечна примања изнад 2.000 марака припало је Министарству привреде и предузетништва којим руководи Војин Митровић. Просјечна нето плата према посљедњим подацима износи 2.023 КМ.

Од 1.800 до 2.000 КМ

С друге стране, просјечна зарада у шест ресора Владе Српске креће се од 1.900 до 2.000 марака, а прво испод 2.000 марака је Министарство за научнотехнолошки развој и високо образовање на чијем је челу Жељко Будимир, гдје је просјек плате 1.974,78 марака.

Слиједи их ресор којим руководи Ален Шеранић, односно Министарство здравља и социјалне заштите, гдје је просјечно исплаћена нето плата у јануару износила 1.963,20 КМ.


Пет начина на које несвјесно

Пет начина на које несвјесно "бацате" новац

Просјек плате у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију, на чијем је челу Бојан Випотник, је 1.935,34 марке, а у ресору управе и локалне самоуправе, којим руководи Сенка Јујић, 1.927,70 марака.

Нешто мање зарађују у Министарству финансија, на чијем је челу Зора Видовић, а гдје према посљедњим подацима просјечна нето плата износи 1.916 КМ, док је у ресору трговине и туризма, који води Денис Шулић, просјечна нето плата у јануару 2024. године износила 1.902,10 марака.

Међутим, има и ресор који је испод црте од 1.900 марака, а то је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

"На основу анализе на бази јануара 2024. године, просјечна нето плата исплаћена за запослене износи 1.811,15 КМ", казали су у Министарству пољопривреде.

"Глас Српске" је питања послао и на адресу министарстава просвјете и културе, унутрашњих послова те рада и борачко-инвалидске заштите којим управљају Жељка Стојичић, Синиша Каран и Данијел Егић, али од њих одговоре нису добили.

Подаци о просјечним зарадама запослених у министарствима показују да је онај ко је успио да добије посао у јавном сектору на добитку, а да за резултате свога рада не мора да се секира, казао је економски аналитичар Зоран Павловић.

Нагласио је да су због такве ситуације најпожељнији послови у јавном сектору, јер нико не одговара за резултате свог рада као што је то у приватном сектору.


Ријешена једна од највећих мистерија на планети

Ријешена једна од највећих мистерија на планети

"С друге стране, видимо да се нарушава договор или сугестија Свјетске банке по којој не треба запошљавати нове раднике у јавном сектору и повећавати плате. Као што видимо, то се не поштује, а велико је питање из чега ће се све то моћи и исфинансирати с обзиром на то да су приходи од индиректних пореза у порасту, али и обавезе по основу враћања кредита расту, док су директни порези у паду", рекао је Павловић за "Глас Српске".

То у преводу, наглашава, значи да ће јавни сектор или морати да узима кредите да би исплаћивао плате или да те плате смањује.

"Другу опцију је веома тешко извести јер је углавном ријеч о запосленима који су из одређених кругова и партија које су на власти", закључио је Павловић.

Синдикат

Предсједник Синдиката управе РС Божо Марић рекао је да високом просјеку плата у министарствима највише доприносе руководећи кадрови.

"Нису рачунате плате намјештеника који немају статус службеника, а раде у тим министарствима. С друге стране, ако посматрамо то на начин да је један начелник одјељења, који је задужен за израду неког закона, имао 1.800 па и 1.900 марака примања, а из тога изузмемо топли оброк и регрес, дођемо до тога да он има плату око 1.500, 1.600 КМ, што и није тако велика плата у односу на друга занимања, гдје запослени нису уложили знање да би радили најсложеније послове за државу", казао је Марић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина