Централна банка

Кредитни рејтинг БиХ остаје "Б плус"

  • Извор: СРНА
  • 05.02.2024. 18:09

Међународна агенција "Стандард и пурс" задржала је "Б плус" кредитни рејтинг БиХ, уз стабилне изгледе, сапштено је из Централне банке БиХ.

Аналитичари ове агенције у извјештају су навели да ће се од 2024. до 2027. године економски раст повећати око три одсто у реалном износу, захваљујући већој потрошњи усљед смањења инфлаторних притисака, неколико инвестицијских пројеката и јачању вањске потражње.

У извјештају је истакнуто да је економија БиХ, упркос интерним и екстерним изазовима, показала отпорност прошле године, уз процјену раста реалног БДП-а од око два одсто.

Аналитичари су навели да свијетлу тачку представља снажна експанзија туризма од 15 одсто у прва три квартала прошле године, чиме је подржан економски раст земље, саопштено је из Централне банке БиХ.

Алармантно у Хрватској, сазива се сједница Вијећа за националну безбједност

Алармантно у Хрватској, сазива се сједница Вијећа за националну безбједност

Од 2024. године, према оцјени аналитичара "Стандард и пурс" агенције, БиХ ће забиљежити економски раст који ће бити подржан економским опоравком кључних трговинских партнера у еврозони, што би требало подстаћи раст извоза.

Инфлација је у новембру прошле године пала на 1,7 одсто, те се очекује да ће то утицати на реални раст плата и приватну потрошњу.

Нето дуг БиХ износи око 20 одсто БДП-а, што је умјерен дуг за земље у развоју, а аналитичари очекују да ће дефицит текућег рачуна остати на ниском нивоу и у наредне четири године.

Марија Ђокић - дјевојка која жеље претвара у стварност

Марија Ђокић - дјевојка која жеље претвара у стварност

У саопштењу је наведено и да се очекује да ће БиХ задржати аранжман валутног одбора.

Према наводима аналитичара, до повећања кредитног рејтинга може доћи уколико се постигну на консензусу засноване политичке одлуке, што би, у средњем року, могло убрзати реформе и економски раст.

Међународна агенција "Стандард и пурс" повећала је прошле године у августу кредитни рејтинг БиХ са "Б" на "Б плус".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: