Пореска управа Републике Српске

Маричић: Наплата јавних прихода у цијелој 2022. години премашена већ у новембру

  • Извор: АТВ
  • 04.12.2023. 13:31

Пореска управа Републике Српске је za 11 мјесеци ове године на рачун јавних прихода Републике Српске прикупила 3,247 милијарди КМ, што је за за 431,4 милиона КМ или 15 одсто више у односу на исти период 2022. године.

Наиме, како је рекао директор Пореске управе Републике Српске Горан Маричић, овогодишња наплата јавних прихода Републике Српске је већ у новембру премашила наплату у цијелој протеклој години, што указује на наставак вишегодишњих позитивних трендова и стабилан раст наплате јавних прихода у Републици Српској. 

„Да је то тако, говоре и подаци за период јануар – новембар ове године, у којем је забиљежен раст наплате по основу свих категорија јавних прихода који су у надлежности Пореске управе Републике Српске, при чему наплата доприноса већа за 15 одсто, директних пореза за 18 одсто, а осталих јавних прихода за 13 процената“, изјавио је Маричић.

Аграрни буџет 180 милиона марака, другачија расподјела

Аграрни буџет 180 милиона марака, другачија расподјела

Доприноси су за 11 мјесеци ове године наплаћени у износу од 2,039 милијарди КМ, што је за 263,6 милиона КМ више него у истом периоду претходне године, при чему је наплата доприноса за Фонд ПИО и Завод за запошљавање већа за по 15 процената, док је наплата доприноса за Фонд дјечје заштите и Фонд здравственог осигурања већа за по 14 одсто.

„Директни порези су у периоду јануар-новембар ове године наплаћени у износу од 703,9 милиона КМ, што је за 109,7 милиона КМ више него у првих 11 мјесеци прошле године. Највећа наплата код директних пореза забиљежена је код пореза на добит, који је наплаћен у износу од 344,7 милиона КМ, што је за 34 милиона КМ више него у истом периоду 2022. године. Истовремено, наплата пореза на доходак износила је 309,5 милиона КМ, што је за 67,9 милиона КМ или 28 одсто више у односу на период јануар-новембар 2022. године. Такође, забиљежен је и раст наплате прихода по основу пореза на непокретности, који је наплаћен у износу од 32,1 милиона марака или 30 одсто више него у упоредном периоду“, истакао је директор Пореске управе.

Остали јавни приходи, чија је наплата у надлежности Пореске управе, за 11 мјесеци ове године прикупљени су у износу од 504,1 милиона КМ, што је за 58,7 милиона КМ више у односу на исти период прошле године, додао је. 

Приходи од индиректних пореза 9,727 милијарди КМ

Приходи од индиректних пореза 9,727 милијарди КМ

„Највећи раст наплате у овој категорији јавних прихода остварен је по основу накнада за приређивање игара на срећу, и то за 27,3 милиона КМ или 32 одсто више, те прихода по основу концесионих накнада гдје је наплата већа за 16,9 милиона КМ или 44 процента више у односу на првих 11 мјесеци прошле године“, навео је Маричић.

У овој категорији јавних прихода, раст наплате забиљежен је и по основу такси и накнада за три процента, те по основу казни за осам процената у односу на исти период претходне године.

Што се тиче наплате само за мјесец новембар текуће године, укупно је прикупљено 286,8 милиона КМ, што је за 36,7 милиона КМ или 15 одсто више него у истом мјесецу прошле године. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм