Република Српска

Аграрни буџет 180 милиона марака, другачија расподјела

  • Извор: АТВ
  • 03.12.2023. 19:18

Пољопривредници у Српској ове године имали су на располагању рекордан износ средстава за аграрни буџет од 180 милиона марака.

Таква пракса биће настављена и у сљедећој години, каже Саво Минић, министар пољопривреде Републике Српске.

Средства која ћемо имати на располагању другачије ћемо распоредити у сљедећој години, поручује Минић.

Подстицаји за капиталне инвестиције неће бити приоритет као до сада јер су пољопривредници набавили довољно великих радних машина и прикључака.

У те сврхе је ове године је из аграрног буџета уложено 60 милиона марака, чак 20 милиона више од планираних средстава.


Са бившом женом и сином живи у шупи без воде и прозора: Прима свега 150 КМ

Са бившом женом и сином живи у шупи без воде и прозора: Прима свега 150 КМ

Министар наглашава да капиталне инвестиције неће бити укинуте, али да ће критеријуми бити пооштрени. На примјер, ко је набавио трактор или неку другу пољопривредну машину или алатку у протеклих три или пет година уз подршку из буџета, сада неће имати те могућности.

"Ићи ћемо са још строжим критеријумима кад су упитању капиталне инвестиције, али исто тако не смијемо занемарити прерађивачке капацитете, не смијемо занемарити складишне капацитете".

Морамо обезбиједити довољно хране из домаће производње, поручује министар Минић.

Са том намјером текућа производња долази у први план, најављује министар.

"Планирамо сљедеће године учествовати са 70 одсто у набавци приплодних назимица, уколико нам струка каже, да је вријеме и постоји могућност. Да имамо што више хране, када су у питању воћари, када су у питању повртлари, сигурно могу рећи да ће и ту бити, поготово када су у питању повртлари неких значајних и измјена и промјена", наглашава Минић.

Са некима од пољопривредних удружења обављене су консултације. Нека ће тек доћи на договор.


Трагали за олупином авиона МХ370, нашли нешто неочекивано

Трагали за олупином авиона МХ370, нашли нешто неочекивано

У Савезу пољопривредних удружења кажу да су мање-више на истом колосијеку са министарством.

"Сви имају једнак став по питању капиталних инвестиција, то је да се за ову годину мало умање, а да фокус буде на повећању субвенција за текућу производњу", каже Стојан Маринковић, предсједник Савеза пољопривредних удружења Републике Српске.

Ратарима ће и у сљедећој години остати износ од 500 КМ/ха засијане пшенице. Узгајивачи коза и оваца долазе на своје. Више од 300 је новопријављених у систему за подстицаје.

"Ми смо увећали буџет за премије за овај сектор око 146 одсто, и подигли смо премију са 12 КМ, колико је било прошле године, да се у овој години потрудимо да исплатимо више од 20 КМ. Наш циљ је да дођемо на 24 КМ по грлу у овој години и настојаћемо да то испунимо. Али свакако оно што се десило самим планирањем буџета и гдје смо ми подигли износ са 900.000 КМ на два милиона и 200.000 КМ је довело до тога да имамо преко 30.000 новопријављених грла", каже Горан Бурсаћ, помоћник министра пољопривреде.


Радник ногама гази хљеб, огласила се пекара

Радник ногама гази хљеб, огласила се пекара

Представници пољопривредних удружења кажу да имају цијели децембар пред собом како би са министарством утаначили расподјелу аграрног буџета. Надају се да ће успјети да испреговарају најбоље у своју корист. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: