Republika Srpska

Agrarni budžet 180 miliona maraka, drugačija raspodjela

  • Izvor: ATV
  • 03.12.2023. 19:18

Poljoprivrednici u Srpskoj ove godine imali su na raspolaganju rekordan iznos sredstava za agrarni budžet od 180 miliona maraka.

Takva praksa biće nastavljena i u sljedećoj godini, kaže Savo Minić, ministar poljoprivrede Republike Srpske.

Sredstva koja ćemo imati na raspolaganju drugačije ćemo rasporediti u sljedećoj godini, poručuje Minić.

Podsticaji za kapitalne investicije neće biti prioritet kao do sada jer su poljoprivrednici nabavili dovoljno velikih radnih mašina i priključaka.

U te svrhe je ove godine je iz agrarnog budžeta uloženo 60 miliona maraka, čak 20 miliona više od planiranih sredstava.


Sa bivšom ženom i sinom živi u šupi bez vode i prozora: Prima svega 150 KM

Sa bivšom ženom i sinom živi u šupi bez vode i prozora: Prima svega 150 KM

Ministar naglašava da kapitalne investicije neće biti ukinute, ali da će kriterijumi biti pooštreni. Na primjer, ko je nabavio traktor ili neku drugu poljoprivrednu mašinu ili alatku u proteklih tri ili pet godina uz podršku iz budžeta, sada neće imati te mogućnosti.

"Ići ćemo sa još strožim kriterijumima kad su upitanju kapitalne investicije, ali isto tako ne smijemo zanemariti prerađivačke kapacitete, ne smijemo zanemariti skladišne kapacitete".

Moramo obezbijediti dovoljno hrane iz domaće proizvodnje, poručuje ministar Minić.

Sa tom namjerom tekuća proizvodnja dolazi u prvi plan, najavljuje ministar.

"Planiramo sljedeće godine učestvovati sa 70 odsto u nabavci priplodnih nazimica, ukoliko nam struka kaže, da je vrijeme i postoji mogućnost. Da imamo što više hrane, kada su u pitanju voćari, kada su u pitanju povrtlari, sigurno mogu reći da će i tu biti, pogotovo kada su u pitanju povrtlari nekih značajnih i izmjena i promjena", naglašava Minić.

Sa nekima od poljoprivrednih udruženja obavljene su konsultacije. Neka će tek doći na dogovor.


Tragali za olupinom aviona MH370, našli nešto neočekivano

Tragali za olupinom aviona MH370, našli nešto neočekivano

U Savezu poljoprivrednih udruženja kažu da su manje-više na istom kolosijeku sa ministarstvom.

"Svi imaju jednak stav po pitanju kapitalnih investicija, to je da se za ovu godinu malo umanje, a da fokus bude na povećanju subvencija za tekuću proizvodnju", kaže Stojan Marinković, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Republike Srpske.

Ratarima će i u sljedećoj godini ostati iznos od 500 KM/ha zasijane pšenice. Uzgajivači koza i ovaca dolaze na svoje. Više od 300 je novoprijavljenih u sistemu za podsticaje.

"Mi smo uvećali budžet za premije za ovaj sektor oko 146 odsto, i podigli smo premiju sa 12 KM, koliko je bilo prošle godine, da se u ovoj godini potrudimo da isplatimo više od 20 KM. Naš cilj je da dođemo na 24 KM po grlu u ovoj godini i nastojaćemo da to ispunimo. Ali svakako ono što se desilo samim planiranjem budžeta i gdje smo mi podigli iznos sa 900.000 KM na dva miliona i 200.000 KM je dovelo do toga da imamo preko 30.000 novoprijavljenih grla", kaže Goran Bursać, pomoćnik ministra poljoprivrede.


Radnik nogama gazi hljeb, oglasila se pekara

Radnik nogama gazi hljeb, oglasila se pekara

Predstavnici poljoprivrednih udruženja kažu da imaju cijeli decembar pred sobom kako bi sa ministarstvom utanačili raspodjelu agrarnog budžeta. Nadaju se da će uspjeti da ispregovaraju najbolje u svoju korist. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli (R)

    '''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom' otkriće vam čari turizma i gastronomije širom Republike Srpske i odvešće vas na poznata, manje poznata, pa čak i sasvim nepoznata mjesta.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Na ivici terena (R)

    ''Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević i u novoj sezoni emisije 'Na ivici terena' upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

  • 13:30 Еmisija: Еnergo klub (R)

    ''Gdje na jednom mjestu dobiti informacije iz energetike, kako globalne, a tako i domaće?

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.