Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде

Минић: Пословање "Шума Српске" до краја године мора бити позитивно

  • Извор: СРНА
  • 30.10.2023. 16:45

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић поручио је да пословање "Шума Српске" до краја године мора бити позитивно и најавио да ће због неиспуњавања планова у складу са деветомјесечним извјештајима услиједити промјена менаџмента у појединим шумским газдинствима, попут Вишеграда, Фоче, Кнежева и Чајнича.

"Нисмо примијетили помак. Имате налог на шест мјесеци шта треба да урадите и какви су ефекти тога", рекао је Минић новинарима након што је обишао Центар за сјеменско-расадничку производњу у Становима код Добоја.

Он је позвао на озбиљност како би "Шуме Српске" биле самоодрживе.

Додик предлаже да одјељење апелационог Суда БиХ буде у Новом Граду

Додик предлаже да одјељење апелационог Суда БиХ буде у Новом Граду

"У посљедњих седам дана смо у сарадњи са МУП-ом Републике Српске и шумарским инспекторима одузели више од 700 кубика разних сортимента дрвета", рекао је Минић и поручио свима који су шпекулисали да вријеме није било оправдање за лоше пословање и шестомјесечни минус од 5.000.000 КМ.

Он је најавио наставак ове акције с циљем да се менаџменту и радницима, као и грађанима, да до знања да се неке ствари у пословању мијењају, те истакао да примјена информационог система већ даје резултате.

Минић је за Центар за сјеменско-расадничку производњу рекао да је један од најсавременијих на Балкану за који се мора обезбиједити тржиште, те у том правцу најавио промјену одређених уредби и прописа како би Центар остварио и добит.

Бањац за АТВ: Све је урађено у складу са законом, стојимо Тужилаштву на располагању

Бањац за АТВ: Све је урађено у складу са законом, стојимо Тужилаштву на располагању

Директор "Шума Српске" Славен Гојковић истакао је да није довољан број садница које Центар у Становима пласира према шумским газдинствима, те навео да би повећањем проширене репродукције били унапријеђени приходи.

Он је додао да се од шумских газдинстава очекује да повећају требовања садница од Центра за просту репродукцију.

Директор Центра за сјеменско-расадничку производњу Михајло Марковић рекао је да на њихово негативно пословање утиче чињеница да сезонски послују, односно да отпрему садница имају у прољеће и јесен, те да се у вакуум простору остварују трошкови без прихода.

Он је навео да у Центру и пет радних јединица ради 45 радника, чије се плате исплаћују по систему мјесец за мјесец, с тим што се касни у исплати двије плате.

Фон дер Лајен: Косово да прихвати ЗСО, од Србија очекујемо признање

Фон дер Лајен: Косово да прихвати ЗСО, од Србија очекујемо признање

Професор на Шумарском факултету у Бањалуци Милан Матаруга похвалио је рад Центар за сјеменско-расадничку производњу у Становима у очувању Панчићеве оморике, чије се сјеме у протеклој години успјело сакупити захваљујући финансијској помоћи Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

"То је први подухват након 150 година како познајемо Панчићеву оморику код нас и овдје у Центру да најсавременијим технологијама производимо саднице", рекао је Матаруга.

Он је навео да су саднице једногодишњег узраста и да се већ идуће године могу пласирати на терен како би се сачувао њен генофон, а затим да се производе у сопственој режији.  

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм