Директор ХЕТ-а

Мишељић одговорио Вукановићу: Све је према закону

  • Извор: СРНА
  • 06.11.2023. 17:49

Народни посланик Листе за правду и ред Небојша Вукановић рекао је да ће поднијети кривичну пријаву против челника предузећа Хидроелектране на Требишњици због злоупотреба са фирмом Интеграл инжењеринг приликом градње моста и источне обилазнице у Требињу, док су из ХЕТ-а одговорили да нема злоупотреба и да је све према закону.

Вукановић је на конференцији за новинаре рекао да је ХЕТ потписао уговор са Интеграл инжињерингом у новембру 2020. године да ће за више од 12 милиона КМ саградити мост на пројекту источне обилазнице.

- Моста нема, годину дана касне радови. ХЕТ ових дана даје нови анекс уговора у износу од 495.000 КМ да би почастили Интеграл - рекао је Вукановић.

Директор ХЕТ-а Гордан Мишељић рекао је Срни да није било никаквих злоупотреба нити је било шта урађено мимо закона и потписаних уговора са фирмом Интеграл инжењеринг везано за изградњу моста и источне обилазнице око Требиња, наводећи да радови теку у складу са планом.

Говорећи о анексу уговора са том фирмом за реализацију тог посла, Мишељић је појаснио да је ријеч о додатним радовима који су урађени у потпуности у складу са законом у оквиру основног уговора и овјерени од Надзорног органа и да ту нема никаквих тајни, пошто је све објављено на порталу Јавних набавки.

Извршни директор за производњу и техничке послове у ХЕТ-у Илија Таминџија рекао је Срни да се у овом предузећу, какао је навео, радују кривичној пријави Вукановића, за кога је рекао да их је и раније подносио за значајне пројекте у Херцеговини, али су одбачене.

Таминџија је рекао да одговорни у ХЕТ-у никада не би дозволили да свјесно направе било какав пропуст, а камоли да добију кривичну пријаву због извођења јавних послова.

- Свима који су добронамјерни и виде својим очима, јасно је да су радови на мосту у одмаклој фази, све најзначајније активности градње моста, као што су стопе, су завршене и кренуло је премоштавање, па ћемо до љета имати завршене радове на мосту, који ће бити у склопу велике обилазнице која би ових дана требало да се уговори - остатак од насеља Алексина међа до Бањеваца - рекао је Таминџија.

Он је указао на значај моста за грађане Требиња и да ће донијети значајано повећање цијене метра квадратног земљишта, али и смањење саобраћајних гужви.

- То је највећи мост на ријеци Требишњици, нешто више од 500 метара. Један тако компликован објекат можете само да видите на Коридору 5Ц, преко Неретве, код Почитеља - истакао је Таминџија.

Он је додао да је Вукановић некада говорио да је почетак радова на мосту обиљежен само због предизборне кампање, те да тај мост не би завршиле Кина и Јапан.

- Толико је то било нестварно у његовим очима, а сада кад се мост завршава хоће, тобож, да пажњу јавности скрене у другом смјеру и да каже да се тамо нешто краде - рекао је Таминџија.

Он је као разлоге зашто радови нису кренули када је потписан уговор навео украјинску кризу и значајан раст цијена материјала који се уграђују у мост, као и енергената, те да је ХЕТ у том периоду имао проблем са ликвидношћу и Хидроелектраном Дубровник, па је извођач радова уведен у посао кад су, како је рекао, осјетили да могу пратити финансирање.

- Тачно је да смо имали анекс који се односио на додатне радове који су проузроковани оним што нисмо знали у периоду тендерисања моста да ће се десити, а односи се на геологију - рекао је Таминџија и позвао Вукановића да, уколико има стручне људе, буде незванични вјештак над извођењем радова на мосту.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: