Човјек или мит

Мистерија оснивача биткоина: Ко је Сатоши Накамото?

  • 08.03.2024. 12:26

Биткоин је поново доспио у центар пажње усљед скорашњег раста цијена, а самим тим и њен мистериозни оснивач, Сатоши Накамото.

Након што је дотакла своје најскорије "дно" од око 16.000 долара усред колапса крипто мјењачнице FTX и хапшења њеног власника Самјуела Бенкман-Фрида крајем 2022, највећа свјетска криптовалута је почетком ове године вриједела око 43.000 долара, док у овом тренутку један биткоин износи око 67.000 долара уз очекивани даљи раст цијена.

Биткоин достигао највишу вриједност свих времена!

Биткоин достигао највишу вриједност свих времена!

Стручњаци образлажу најскорији скок вриједности криптовалуте тиме што је америчка Комисија за хартије од вриједности почетком године одобрила ЕТФ фондовима да тргују овом криптовалутом, што је натјерало тешкаше са Волстрита да похрле ка дигиталним новчићима, као и предстојећим преполовљавањем производње нових токена у априлу, који се дешавају на сваке четири године.

Сатоши Накамото – човјек или мит?

Прави идентитет особе која стоји иза псеудонима Сатоши Накамото обавијен је велом мистерије – што није спријечило бројне спекулације о творцу биткоина и човјеку у чијим се дигиталним новчаницима налази 1,1 милион "новчића" укупне вриједности од око 70 милијарди долара, као ни појединце који тврде да су они заправо мистериозни Сатоши.

Једна од популарних теорија је да иза овог псеудонима стоји Илон Маск, а (климави) аргументи се заснивају на томе да је технолошки милијардер некада био директор "Пејпала", као и да је преузео "Теслу" 2008. године, када се идеја биткоина рађала.

Још је мање вјероватна хипотеза да је Сатоши заправо покојни нобеловац Џон Неш, а други "осумњичени", јапански инжењер Доријан Сатоши Накамото, негирао је да он стоји иза биткоина, а исто је учинио и "прави" Сатоши док је још био активан на интернету.

Такође постоје тврдње да је у питању информатичар Хал Фини, који је извршио прву трансакцију биткоина, и који је преминуо усред компликација у вези са амиотрофичном латералном склерозом 2014. године, односно четири године након што се Сатоши повукао из јавности.

Коначно, ту је и хипотеза да је творац биткоина информатичар, криптограф и правник Ник Сабо, творац идеје "бит-злата" која никад није заживјела, али која је представљала основу за технологију биткоина.

Америка се гуши у проблемима

Америка се гуши у проблемима

Новинар Брејди Дејл за портал "Аксиос" цитира аутора књиге "Краљеви криптовалута" Џефа Џона Робертса који тврди да је "јавна тајна" међу дугогодишњим биткоинашима да је Сабо заправо Сатоши, а Дејл додаје и да им се стилови писања поклапају. Сабо је, међутим, ове тврдње негирао.

Нови трагови

Спекулације о Сатошијевом идентитету интензивирале су се након што је на његов дигитални рачун недавно пребачено 26 биткоина, а што је први знак било какве активности откако је творац прве криптовалуте "нестао" прије више од 10 година, јавио је у јануару "Форбс".

Поврх тога, крајем фебруара је у јавност доспјела исцрпна преписка Сатошија са крипто пионирима Адамом Беком и Мартијем Малмијем, у оквиру тужбе Крипто алијансе за отворени патент, друштва које се залаже за децентрализацију технологија за криптовалуте, против аустралијског информатичара Крега Вајта, који већ годинама тврди да је заправо он Сатоши.

Међутим, интернет детективи до сада нису наишли на трагове у преписци који би пружили чвршће доказе ка било којој од поменутих хипотеза (или, пак, некој новој), али језик којим се Сатоши користио иде у прилог аргументу да он заправо није Јапанац (иако се једном приликом идентификовао као неко ко живи у Јапану), већ да му је енглески језик матерњи. 

Сатошијеву писменост на енглеском коментарисао је и Малми, који је на Иксу (некадашњи Твитер) истакао да он никада није правио граматичке грешке, преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)