Вашингтон

Америка се гуши у проблемима

  • Извор: АТВ
  • 08.03.2024. 10:19

Сједињене Америчке Државе гуше се у сопственим проблемима, али упркос томе не одустају од своје улоге свјетског полицајца, који би другим земљама и њеним грађанима да одређује како да живе.

Расизам, улице препуне дроге, јавни дуг највећи икада, проблеми са миграцијама, само су неке ствари са којих званични Вашингтон скреће пажњу управо пребацујући лоптицу у дворишта других земаља које не желе да се поклоне његовим империјалистичким тежњама.

О свим овим проблемима, али и многим другим, ријетко се информације могу пронаћи у америчким мејнстрим медијима.

Међутим, постоје појединци који покушавају грађане да упознају с њима, а један од њих је и Тајлер Оливеира који на свом Јутјуб каналу видео прилозима приближава гледаоцима све оно што Америку раздире изнутра.

"Плаћају да се дрогирате"

Један од горућих проблема су огромне количине дрога на улицама, од којих неке људе претварају у зомбије, али то очигледно није проблем за администрацију Џозефа Бајдена, која више пажње посвећује дешавањима у другим државама.


"Науставне одлуке Суда о имовини Српске, а нарочито Шмитови покушаји одузимања"

Оливеира је, осим приче о зомбијима на улицама, чак урадио и видео снимак о граду који "вам плаћа да се дрогирате".

Ријеч је о Сан Франциску, граду, чије су улице управо преплавили наркомани који подсјећају на зомбије.


Јутјубер у свом видео разговара с људима који су користе наркотике и који су "више пута умрли" на улицама ове метрополе.

"Дословно вам плаћају да будете бескућник. Плаћају 620 долара мјесечно. Ово овдје је избор", рекао је један од њих показујући на свој шатор.

Тајлер подсјећа да је само током прошле године у Сан Франциску од предозирања преминуло 752 људи, што је раст у односу на 2020. годину, када је забиљежено 726 смрти од предозирања.

Наводећи да се биљежи и раст броја бескућника, пљачки али и егзодус "бизниса", Оливеира констатује да град умире.

"Виђао сам стотине мртвих људи насред улице. Лично сам свједочио 18 смртних случајева у једном дану", рекао је Оливеири Џеј Џеј Смит, становник једног шатора у Сан Франциску.

Ипак, упркос оваквој статистици, званични Вашингтон има пречих послова - а то су петљања у односе у другим државама.


Трамп: Бајденово обраћање Конгресу је срамота за америку

Трамп: Бајденово обраћање Конгресу је срамота за америку

На примјер, већи проблем су им дешавања у БиХ, односно покушаји да у овој земљи намеће своју вољу блокирајући сваки могући договор домаћих политичких актера.

А и зашто би им дрога у Сан Франциску била проблем, кад им није проблем ни дрога у Бијелој Кући.

Навала миграната

Свијет су недавно обишли призори из Тексаса, када је на граници постављена жица како би се спријечио илегалан долазак миграната.

Овај случај изазвао је сукоб између Бајденове администрације и лидера Тексаса, на челу са гувернером Грегом Аботом.

Суд је донио одлуку да Тексас мора да уклони жицу, а Абот није желио да попусти уз тврдње да штити државну границу те је позвао и гувернере других савезних држава да му пруже подршку.

Све је могло да прерасте у озбиљну кризу, а чак се у неколико наврата спомињало и отцјепљење Тексаса, али и могући војни сукоб федералних снага и националне гарде Тексаса.

Међутим, није Тексас једина савезна држава која се бори са навалом миграната.

Оливеира је, осим Тексаса, обишао и Калифорнију гдје свакодневно хиљаде миграната илегално прелазе границу.

Према његовим подацима, више од 12 хиљада миграната сваки дан пређе границу САД и уђе у земљу.


Грађани Америке су огорчени, а као што се могло видјети у протеклом периоду на примјеру Тексаса, бијес према Бајдену је све већи, баш као и призивање повратка Доналда Трампа у Бијелу кућу.

Наравно, ни миграције нису проблем за "свјетског полицајца", ипак је прече побринути се за политике других... На примјер, да ли ће Европа куповати руски гас, или ће, како су они и жељели, своју економију довести у проблем одбацујући овај енергент.

Бајден се хвали, а сиромаштво гази дијелове САД

Иако се сам Бајден јуче похвалио како је незапосленост смањена, како САД имају више од хиљаду милијардера, а плате расту док инфлација пада, постоје дијелови земље који га оштро демантују.

Штавише, на њих се наравно у свом обраћању Конгресу није ни осврнуо. Умјесто тога, пажњу је посветио Русији и Европи.

За примјер ћемо узети Западну Вирџинију.

Ова држава је број 1 у САД када је у питању депресија и број 4 када је у питању зависност од дрога.

"Мислим да смо сви веома сморени и веома сиромашни. Све што радимо јесте идемо на посао, јеб**о се и дрогирамо се", говори један становник Мартинсбурга, трећег најсиромашнијег града у овој савезној држави.


Ново хапшење у БиХ, заплијењена дрога

Ново хапшење у БиХ, заплијењена дрога

Још горе стање је у Вестону.

"Нема индустрије, нема фабрика, нема посла", рекао је један становник Оливеири.

Ни за то Вашингтон очигледно нема намјеру да се побрине. Или можда нема времена јер је презаузет увођењу санкција страним појединцима и компанијама и то без икаквих објашњења.

Док се Бајден и његова администрација баве другима, пред носом им се дешавају ствари које полако гуше Сједињене Америчке Државе.

Амерички сан можда за неке постоји, али Американцима се очигледно претвара у ноћну мору јер они које су бирали не рјешавају њихове проблеме, већ се труде да са њих скрену пажњу стварајући проблеме на другим крајевима свијета.

Проблема у Америци је једноставно превише да би се сви побројали у једном тексту.

Можда се зато, о њима, као што смо рекли, у мејнстрим медијима углавном ћути.


Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм