Njemačka

Motor EU u ogromnim problemima: Dug sve više raste

  • Извор: Б92
  • 29.06.2023. 16:19

Njemačka država nikada nije imala ovako visok nivo duga: u prvom kvartalu porastao je za 1,6 odsto, na više od 2.406 milijardi evra.

Veliku ulogu tu imaju borba protiv energetske krize, kao i posljedice sukoba u Ukrajini.

Dug u ukupnom javnom budžetu u Njemačkoj, koju često nazivaju "motorom EU" dostigao je rekordan nivo krajem prvog kvartala ove godine. Prema navodima Saveznog zavoda za statistiku, glavni razlog su prije svega povećani izdaci u borbi protiv energetske krize.

Ukupan dug države na saveznom, pokrajinskim i opštinskim nivoima, uključujući i dug socijalnog osiguranja, 31. marta iznosio je oko 2.406 milijardi evra. U odnosu na kraj 2022. to je povećanje od 1,6 odsto, odnosno oko 39 milijardi evra.


Dodik izašao na tranzit i kosio travu:

Dodik izašao na tranzit i kosio travu: "Posljednji put da radim njihov posao"

Samo je dug savezne države u prva tri mjeseca ove godine porastao za 2,4 procenta na oko 1.660 milijardi evra. Savezni zavod za statistiku saopštio je da je povećanje duga prvenstveno posljedica "povećane potrebe za finansiranjem, kao rezultat trenutne energetske krize u vezi s ruskim agresorskim ratom protiv Ukrajine."

Milijarde za kočnicu cijene gasa

Oko 200 milijardi evra rezervisano je za tzv. kočnicu cijena gasa i finansijsku podršku dobavljačima energenata. Povećanje duga zato je najvećim dijelom posljedica dodatnih budžeta stvorenih za tu svrhu, tzv. posebne imovine.

U novembru prošle godine osnovan je Fond za energetsku ekonomsku stabilizaciju. Samo taj posebni fond u prva tri mjeseca ove godine doveo je do povećanja javnog duga za 73 odsto – za 22 milijarde evra, a na ukupno 52 milijarde evra, prenijela je novinska agencija "Reuters".


Jeziv prizor: Na stijenama pored mora se sunčaju gomile isprepletanih zmija

Jeziv prizor: Na stijenama pored mora se sunčaju gomile isprepletanih zmija

Osim toga, za 53 milijarde porastao je i dug za ublažavanje posljedica pandemije, a i za potrebe njemačke vojske Bundesver osnovan je poseban fond koji ima rashode od 802 miliona evra.

Najveći pad duga u Bavarskoj

Kada je riječ o pokrajinama, tu je zabilježen blagi pad duga za 0,5 odsto, na ukupno 604 milijardi evra. Svoja zaduživanja najviše je smanjila Bavarska, za 16,8 odsto, odnosno na oko 32,45 miliona evra. Najveći dug – ali i najviše stanovnika – ima Sjeverna Rajna-Vestfalija. Tu je zabilježen porast od oko tri odsto, na ukupno 236 miliona evra.

U prosjeku to znači da je dug po stanovniku Njemačke 13.065 evra.

Suprotno razvoju u pokrajinama, dug opština je porastao. Tu je zabilježen rast od 1,9 odsto, na 143 milijardi evra.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.